Spinoza betekent veel voor nogal wat joodse Amerikanen

Dat dat het geval is, heb ik in vele blogs van de afgelopen jaren al eens laten zien. Ik heb mij al geruime tijd terug voorgenomen om niet van alle symposia en conferenties die op mijn pad komen, gewag te maken, maar voor de volgende maak ik een uitzondering:

Op 21 en 22 mei 2017 wordt een internationale conferentie gehouden over “Spinoza and Modern Jewish Philosophy”, georganiseerd door Michael Rosenthal die al jaren aan de Universiteit van Washington doceert, Spinoza als zijn centrale studieonderwerp koos en sinds medio dit jaar de Stroum Chair in Jewish Studies aan die universiteit bekleedt (cf. blog). De conferentie wordt gehouden i.s.m. ‘t Stroum Center for Jewish Studies. [Cf. dag 1 en dag 2]. `t Thema wordt in algemene bewoordingen gesteld, maar duidelijk is dat het accent ligt op wat Spinoza voor hedendaagse joden betekent.

For some he [Spinoza] is the central figure of the radical Enlightenment and the secular world. For others he is the first modern Jew, the harbinger of reforms that make Judaism possible in the modern world. Is Spinoza antithetical to the basic tenets of Judaism, or is his work essential to the articulation of a modern Jewish identity? The sessions will explore Spinoza’s philosophy and its impact on the philosophical, historical, and literary understanding of the modern world.

Al geëngageerde sprekers zijn:

● Leora Batnitzky (Princeton University)
● Julie E. Cooper (Tel Aviv University)
● Paul Franks (Yale University)
● Willi Goetschel (University of Toronto)
● Michah Gottlieb (New York University)
● Jonathan Israel (Institute for Advanced Studies, Princeton University)
● Julie R. Klein (Villanova University)
● Tracie Matysik (University of Texas)
● Yitzhak Melamed (Johns Hopkins)
● Michael Morgan (University of Indiana & University of Toronto)
● Steven Nadler (University of Wisconsin)
● Benjamin Pollock (Hebrew University)
● Michael A. Rosenthal (University of Washington)
● Daniel Schwartz (George Washington University)
● Abraham Socher (Oberlin College)

Dat zijn er heel wat. Het lijkt wel of allen die aan Yewish Studies of Filosofie doen van de partij zijn, maar er staan er nog vele niet op, zoals b.v. Michael Della Rocca, Rebecca Newberger Goldstein, Heidi M. Ravven om er enkele te noemen. Maar een indrukwekkende lijst joodse sprekers die aan Spinozastudie doen, is het zeker.

Op de avonden van beide conferentiedagen zullen de jaarlijkse Stroum Lectures worden gegeven door Jonathan Israel. Thema van de eerste avondlezing: “In What Sense was Spinoza a Revolutionary Thinker? “ Thema van de tweede avondlezing: “Eighteenth-Century Jewish Emancipation: a Consequence of the Radical Enlightenment?”

Gebruik wordt gemaakt van de Spinoza-illustratie die vorig jaar door Studio Odilo Girod voor Het Parool werd gemaakt voor een artikel over het symposium over Spinoza´s ban [cf. blog en blog].