Spinoza op de Nieuwe Nachtwacht

                         [uitsnede schilderij Hoge Raad]

Gisteren opende koning Willem Alexander het nieuwe gebouw van de Hoge Raad in Den Haag. Het is het eerste gebouw dat speciaal voor de Hoge Raad werd ontworpen. Kunstenares Helen Verhoeven maakte een kolossaal schilderij voor de ontvangstruimte. In een interview met de Volkskrant vertelde ze: 'Ze vroegen of ik de nieuwe Nachtwacht kon maken.' [Cf.] Tweeënhalf jaar werkte ze aan het enorme doek dat het werk moest verbeelden van het hoogste rechtscollege van Nederland en van de Nederlandse rechtsgeschiedenis. De afmetingen, 6,47 x 4 m, zijn zelfs groter dan Rembrandts Nachtwacht.

 

In Trouw vandaag deze foto waarop de kunstenares uitleg geeft over het doek. Dat Spinoza er ook op voorkomt, viel me pas op doordat Rik Wassenaar mij erop attendeerde en me op de foto van Adriaan van der Ploeg in de Volkskrant wees, waarop dat duidelijk te zien is. Rechts naast hem Erasmus.  

NRC-Handelsblad geeft de mogelijkheid als op een zoekplaatje figuren op het doek aan te klikken om te zien om wie het gaat. Voor méér informatie zie ook hier en hier en hier over de beelden bij de Hoge Raad aan de Korte Voorhout in Den Haag.  

Het totale plaatje van de 'Nieuwe Nachtwacht' bij de Hoge Raad