Emo Verkerk's Spinoza's

Van de kunstenaar Emo Verkerk (1955), "een van de belangrijkste kunstenaars van de laatste decennia in Nederland" [Museumtijdschr.] heb ik eerder reeds drie Spinoza-schilderijen en -objecten laten zien. Verkerk begon eind 70-iger jaren te tekenen en werd bekend door zijn portretten van schrijvers en kunstenaars. Later ging hij ook landschappen schilderen, waarbij hij steeds verschillende materialen en technieken met elkaar mengt. [Cf. stukje over hem in Volzin]

Vanaf vandaag tot 15 februari 2015 is er een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Gemeentemuseum in Den Haag,schilderijen en beelden [cf.]. De laatste overzichtstentoonstelling van deze kunstenaar was in 1988 in het Stedelijk Museum in Amsterdam, schrijft Trouw, in een groot artikel over deze Haagse tentoonstelling en over Verkerk zelf, Daarin lees ik dat zo'n 90 schilderijen en objecten, gemaakt tussen 1978 en 2014 en grotendeels afkomstig uit privécollecties, thematisch verdeeld in het Gemeentemuseum bijeengebracht zijn. Maar er was ook nog een expositie in het Fries Museum in 2000 met zo'n 70 portretten (vertelde Emo Verkerk vannacht aan Anton de Goede in Nooit Meer Slapen bij VPRO.  

We lezen in Trouw: "Vaak begint hij met een portret van een schrijver die hij bewondert, of een ander bekend persoon: Spinoza, Joseph Roth, Gerard Reve, enz..."

Tussen de afbeeldingen dit  Spinoza-schilderij, olieverf op doek uit 1999, dat zich in een particuliere collectie bevindt.

Het is het meest als Spinoza herkenbare schilderij. De andere breng ik hieronder, zodat alle tot heden op internet zichtbare schilderijen en objecten gewijd aan Spinoza van deze in Den Helder wonende en werkende kunstenaar in één blog samengebracht zijn.

Het is duidelijk dat Verkerk "iets met Spinoza heeft." Het Gemeentemuseum laat op de Engelse pagina, onderstaand deel ervan zien waarop de kleuren iets beter uitkomen.

 

 

Spinoza van Emo Verkerk, olieverf op papier op perspex, 29 x 27,4 cm, 1981 - collectie Becht, Naarden  [cf. blog]

                          Emo Verkerk, keramische Spinoza 

                         Spinoza van Emo Verkerk [Van hier]

Een afbeelding die het Spinoza-object duidelijker weergeeft tref ik vandaag  aan op Verkerk's site. Met daarbij deze tekst:

 
"Towards the end of '99 two things happened that simultaneously influenced my work. The idea for a book and corresponding show was born.
And my father died. In a reflex I made this portrait of Spinoza.

Dit portret is dus ook uit 1999, hetzelfde jaar waarin het bovenste is geschilderd.

 

 

 

 

 

 


Emo Verkerk, Studie voor portret van Spinoza, kastanjes en cocktailprikkers, 35,8 x 20 cm. - 1985

[In: Rudi Ekkart, "Spinoza in beeld: het onbekende gezicht", in: De steen vliegt/A stone in flight, Arti & Amicitiae, Amsterdam, 1997, pp 130-160 (zie dit blog).  

Iets fraaier is het afgebeeld hier op Verkerk's website

     

met deze toelichting:  "Here is another portrait of Spinoza, from about the same time as I did Gainsbourgh. Spinoza returns in my oeuvre once in a while, like liquor, but the opposite. This one I made quite unsuspectingly. I used sweet chestnuts that I had gathered in the 'Bois de Meudon', a stretch of woods near where I lived. With cocktailsticks I made the structure."