Susan Neiman aangewezen voor de Spinozalens 2014

Susan NeimanGisteren, op Spinoza's geboortedag, heeft locoburgemeester van Den Haag, Mr. drs. Ingrid van Engelshoven, namens de  stichting Internationale Spinozaprijs, de laureaat 2014 voor de Spinozalens bekendgemaakt.

Hij gaat naar Susan Neiman (1955), de Joods-Duits-Amerikaanse Kantiaanse moraalfilosofe die directeur is van het researchinstituut Einstein Forum in Potsdam. Neiman heeft Kant als grote inspiratiebron. Zij bracht zijn denken begin deze eeuw uitgebreid opnieuw onder de aandacht. Neiman schreef onder meer Het kwaad denken. Een andere geschiedenis van de filosofie  (2004) en Morele helderheid. Goed en kwaad in de 21ste eeuw (2011), The Unity of Reason: Rereading Kant (1994)

De Spinozalens laureaat 2014 zal op 24 november van dat jaar in de Nieuwe Kerk in Den Haag uit handen van de burgemeester van Den Haag een sculptuur van Spinoza en een geldbedrag van €10.000 ontvangen. Bij gelegenheid van die uitreiking wordt een speciale boekuitgave als introductie op het werk van de laureaat gepresenteerd.

Weer ontvangt een auteur die zich nauwelijks met Spinoza heeft bezig gehouden, de Spinozalens. In juni 2013 werd Tinneke Beeckman, schrijver van Door Spinoza's lens, gevraagd deel te nemen aan de jury om een laureaat te kiezen voor de Spinozalens. Ik hoopte dat zij de balans een keer zou laten doorslaan in een meer Spinoza-georiënteerde richting. Dat is vooralsnog niet gelukt (ik weet uiteraard niet of zij dat geprobeerd heeft). In het persbericht over dit nieuws is zelfs te lezen: "Bij Kants denken is onze wereld pas echt modern geworden."

Als thema werd gekozen: Goed & Kwaad, en de betekenis in de politiek. Vanuit dit thema eert de stichting Internationale Spinozaprijs dit jaar als ‘dode denker’ Immanuel Kant (1724-1804) en stelt: "Weinig denkers hebben op de laatste twee eeuwen zo’n helder stempel gedrukt. Waar de Franse revolutie in 1789 een blijvende politieke omwenteling teweegbracht, daar veroorzaakten Kants werken een filosofische aardverschuiving. Bij Kants denken is onze wereld pas echt modern geworden."

______________


Locoburgemeester van Den Haag, Ingrid van Engelshoven. Zittend vlnr Daan Roovers, Sjoerd de Jong, Beate Roessler en René Gude
Foto van het weblog van Tinneke Beeckman, waar ook het juryrapport te lezen is.

Zie hier op uitzendinggemist Susan Neiman in de derde aflevering Moraal - pleidooi voor volwassen idealisme van de Ikon-serie 'LUX: Grote denkers over de toekomst', uitgezonden 19 januari 2010 en nog eens 17 september 2011 [daaruit is haar portretfoto genomen]

www.spinozalens.nl/