Vandaag onthulling gevelsteen voor moedige protestlezing over Spinoza

Straks, van 14.15-14.45 uur, zal op Plantage 26 te Leiden een gevelsteen worden onthuld bij het voormalig woonhuis van prof.dr. L.J. van Holk, voor de moedige protestlezing die hij, vandaag 74 jaar geleden, aan de Universiteit van Leiden hield over “Spinoza en de onschatbare joodse bijdrage tot het Nederlandse geestesleven.” Dit wegens protest tegen maatregelen van de Duitse bezetter tegen joodse professoren en docenten [zie voor meer informatie het blog dat ik 25 november 2010 over hem schreef. Ik hoop dat er straks foto’s van getwitterd worden]

                     

                
               En inderdaad kwam er een tweet met foto van LUF

Eerder is dan al zo’n gevelsteen onthuld voor prof.dr. J.A.J. Barge (Boerhaavelaan 6), en een voor prof.dr. R.P. Cleveringa (Rijnsburgerweg 29), en daarna volgt nog op Rapenburg 73 de onthulling van een lezenaar bij Academiegebouw door Rector Magnificus prof.mr. C.J.J.M. Stolker.

Met deze drie gevelstenen en een lezenaar die vandaag dus in Leiden worden onthuld, worden  de drie hoogleraren Cleveringa, Van Holk en Barge herdacht, die op 26 november 1940 ieder een gedenkwaardige protestrede tegen de maatregelen van de Duitse bezetter uitspraken.

De gedenkstenen komen bij de huizen waar deze professoren woonden. Hierop staan hun naam, de datum 26 november 1940 en het woord ‘protestrede’. Daarnaast wordt hun gelaatsprofiel in een enkele lijn aangeduid op de steen. Dit past bij een regel uit de protestrede van Cleveringa waarin hij zegt dat hij poogt “met een enkele lijn, een enkele aanwijzing, een enkele streep te komen tot een schets, die een suggestie is voor ontvankelijke geesten”. De lezenaar, het centrale object, brengt de gevelstenen als het ware samen en plaatst alles nadrukkelijk in het licht van het motto van de Universiteit Leiden “Libertatis Praesidium” (Bolwerk van vrijheid). De lezenaar komt op de binnenplaats van het Academiegebouw te staan.

De gedenktekens zijn een initiatief van prof.dr. W. Hijmans, destijds als student aanwezig bij het college van professor Barge. Behalve hij maken prof.dr. J.C.H. Blom, prof.dr. H. Beukers, mr. W.F. Dutilh, prof.dr. W. Otterspeer en mevrouw A.R. Neve (directeur Leids Universiteits Fonds) deel uit van de initiatiefgroep.

_________

Informatie van hier en hier  

Leids Universiteits Weekblad Mare sprak met kleinzoon Bart van Holk en kleindochter Anna Stenfert Kroese over hun grootvader prof.dr. L.J. van Holk [Cf.] 

Bolwerk van Vrijheid - Over Cleveringa's protestrede - door rechtendecaan Rick Lawson en hoogleraar klassieke talen Ineke Sluiter.  

Reacties

Heb, zoals ik al verwachtte, een foto kunnen toevoegen (zeg maar geretweet]