Rijnsburg krijgt kunstwerk met tekst van Spinoza

Wie meent dat Rijnsburgers niets met Spinoza hebben, heeft het mis.

In de (tamelijk recente, cf.) Rijnsburgse wijk Westerhaghe komt een kunstwerk, De Cirkel: een hekwerk met een tekst van Spinoza. Bewoners van die wijk hebben hun keuze voor het kunstobject in hun buurt gemaakt. Van drie ontwerpen kreeg het kunstwerk De Cirkel driekwart van de stemmen. De gemeentelijke kunstcommissie heeft dit idee uitgewerkt.

Het kunstwerk bestaat uit twee halve cirkels, die samen één cirkel vormen. De cirkel staat symbool voor het oneindige; de boom in het midden van de cirkel staat symbool voor het voortzetten van energie. De boom haalt zijn energie uit de aarde en de lucht en geeft deze energie aan ons door in de vorm van zuurstof. De kunstenaar en de gemeente stemmen het soort boom nog met elkaar af.

De tekst van Benedictus de Spinoza, die zelf op de grens van het huidige Westerhaghe heeft gewoond, luidt: ‘De harten wint men door liefde en edelmoedigheid, niet door wapens’ en staat symbool voor de diversiteit in de wijk en voor saamhorigheid. [Cf. en cf.]

Of de vIndplaats erbij vermeld wordt, staat niet in de berichten, maar die is: Ethica deel IV, Caput XI:

Animi tamen non armis, sed amore et generositate vincuntur.

Reacties

Via de mail geeft iemand door dat het gaat om een ontwerp van Karin van Iterson. Vreemd dat dat niet in de berichten werd vermeld.
De tekst is tweemaal te lezen, op de boven- en onderregel, tegen elkaar inlopend.
Zij schrijft erover op haar website

http://www.karinvaniterson.nl/kunst/tekst-van-spinoza/