Loevendie's Spinozaopera zal wel altijd een droom blijven - een droom van Gerontius

Vandaag in Trouw weer een artikel over de opera over Spinoza die de Amsterdamse componist Theo Loevendie van plan zou zijn te schrijven. Hij denkt erover na. En misschien wordt het wel geen opera maar een oratorium. [Hier in PDF]

Al eerder, op 17 juli 2009, had Trouw een interview, waaruit bleek dat hij er al heel lang over denkt: Telkens dacht hij aan Spinoza: een grootschalige opera moet het worden, met de naam ’Spinoza’. Zou Trouw hem om het half jaar gaan interviewen?

Uit dit nieuwe interview met de componist krijg je niet de indruk dat hij al een flink stuk is opgeschoten. Wel blijkt nu dat hij er contact over heeft gehad met Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Die heeft Loevendie laten weten dat hij meer voelt voor een oratorium. Een koor met solisten en een orkest zouden volgens hem beter passen bij een filosofisch onderwerp. „De handelingen in een opera kunnen frivoliteiten opleveren die het publiek afleiden van Spinoza’s gedachtengoed”, zegt Loevendie.

„Maar”, zegt de componist, „opera of oratorium; ik ga er nog eens heel goed over nadenken. Misschien wordt het iets ertussenin.”

Eén ding is inmiddels zeker: hij praat er graag over.

In mei 2009 kwam het nieuws naar buiten en de 17e had ik het blog: Theo Loevendie maakt opera over Spinoza.

17 juli 2009, n.a.v. het Trouw-interview: Theo Loevendie nog aan het dromen over Spinoza-opera

16 september 2009 Op de Spinozadag van 22 november in Paradiso: Spinoza en De Liefde stond geprogrammeerd: “Tot slot zal Theo Loevendie ons vertellen waar zijn bewondering voor Spinoza vandaan komt en waarom hij al vanaf zijn jeugd een grote opera over deze filosoof wil componeren."
Dat ging niet door, want Theo Loevendie had net een operatie ondergaan, waarvan hij niet op tijd hersteld was, vertelde Frank van Kreuningen in een reactie op dit blog.

Theo Loevendie wilde dus al vanaf zijn jeugd een grote opera over deze filosoof componeren. Op 30 september dit jaar hoopt Loevendie 80 jaar te worden. Misschien is dagdromen over een Spinozaopera niet alleen een jeugddroom maar een droom van Gerontius. De kans acht ik groot dat het bij een droom blijft.

Maar Loevendie waagt het op zijn website onder 'events' alvast op te nemen (terecht zonder Deo Spinozae volente... want die wil immers niets...):

2012
Amsterdam: first performance of SPINOZA, an Opera-Oratorium 

                                                  * * *

Jeroen Willems in Brel 2Beluister hier een gesprek met componist Theo Loevendie bij de NOS-radio op zondag 26 juli 2009, waarin hij o.a. vertelt dat hij Jeroen Willems als de Spinoza in zijn Spinozaopera ziet...