Saul van Messel, In de Jodenhoek geboren. Spinozanum poëticum

Jaap Meijer, Heemstede 1980 - Foto: Bert NienhuisZojuist onderging ik een dubbele ontroering. De eerste overkwam mij toen ik (nu pas, maar toch eindelijk) ontdekte dat de joodse historicus Jaap Meijer (1912-1993) onder zijn pseudoniem Saul van Messel in 1977, als een hommage aan de 300 jaar eerder overleden Spinoza, een kleine dichtbundel in een oplage van 77 stuks had uitgegeven. In het blog dat ik op 5 september 2011 over hem schreef, vermeldde ik wel zijn dichtersnaam, maar was mij van dit dichtbundeltje niets bekend:

Saul van Messel, In de Jodenhoek geboren. Spinozanum poëticum. Carlinapers, 1977

Mijn tweede ontroering was toen ik na ontdekking van het bestaan ervan naar dat bundeltje op zoek ging, terecht kwam op de onder auspiciën van Crescas uitgegeven website De joodse bibliotheek. En daarop was heel veel werk van Jaap Meijer/Saul van Messel handig gedigitaliseerd. Zie hier zijn pagina. Men kan er door de boeken bladeren, maar ze ook als PDF downloaden. Het was lang geleden dat ik er een 'bezoekje' aan had gebracht en er was intussen ontzettend veel meer werk op geplaatst. Chapeau!

Ik haal hier als illustratie de titelpagina en de laatste pagina met het kolofon naar binnen. "In de" dat aan "Jodenhoek geboren" voorafgaat, staat op de linkerpagina. Door op de afbeeldingen te klikken kunt u de eenvoudige, warme gedichtjes daar lezen.

 

Reacties

Hartelijk dank om deze schatkamer aan te bevelen!!!

De afgelopen dagen was ik wat teleurgesteld in de site. (blog! sorry...)
Aandacht aan voetbal schenken hoorde in mijn optiek niet bij dit pareltje...
Het was te weinig: 'sub specie aeternitatis' zo je wil, het hoort gewoon niet bij een blog over dé Spinoza.
Maar dan komt hij weer met zo'n schatkamer, inderdaad....
Die Stan Verdult blijft het gewoon doen! Dank daarvoor! (Want dat zeggen er te weinig.)

Ja, ja, hm, hm, dat hier uitgedeelde tikje klópt wel en ik héb uiteraard geaarzeld, maar ik liet Spinoza die Brazilianen wel bemoedigen met wat hij over schaamte zei. En ja, als ik dagelijks speurend naar "nieuws met Spinoza" tegenkom "Louis Van Gaal, Nederlands grootste denker sinds Spinoza", dan ik voor dit weblog er niet om heen: ook dat betreft Spinozana.
Maar goed, voor Nederland is de voetbalrace voorbij. De troostfinale telt uiteraard niet echt - die laten we Brazilië winnen...
Zo, dit was het laatste over deze FIFA World Cup Brazil™
O ja, dank voor de complimenten.