Wanneer heb je een Spinozabeeld?

Dat is de vraag waar elke kunstenaar voor staat die een beeld van Spinoza wil maken.

Liesbeth Simpelaar, van tekstbureau Philo, volgde een  cursus beeldhouwen en begon meteen aan een beeld van klei dat Spinoza moest worden. Haar broer had haar blijkbaar om een Spinoza-beeld gevraagd. En zo begon ze aan het avontuur: het maken van een beeld waar je ‘Spinoza’ in kunt zien.

Ze plaatste 1 januari 2016 op haar website een blog, getiteld: “De wording van een Spinozabeeld.” Daarop geeft ze een impressie van haar praktische doe-zoektocht om tot een Spinozabeeld te komen.

Leuk vond ik om te zien dat ze een link geeft naar mijn blog, waarin ik vele beelden van Spinoza heb verzameld. Veel kunstenaars laten zich inspireren door de waarschijnlijk meest gelijkende Spinoza-afbeeldingen [cf.], maar sommigen werken geheel vanuit hun hoop op inspiratie of eigen intuïtie.

Van de foto's die ze op haar website plaatste, neem ik er een waarbij ik het meest het gevoel krijg: ja daar zie ik wel iets van Spinoza in...

             

Liesbeth Simpelaar stuurde me nog twee foto's met verschillende belichting toe, die ik hier graag toevoeg. Door erop te klikken verschijnen de foto's groter, waarna nog beter te zien is dat het een fraai geslaagd beeld is, dat bepaald niet misstaat tussen de andere Spinoza-beelden (waar deze t.z.t. tussengeplaatst zullen worden) 

                  

 

                

Reacties

Prachtig gedaan!! Een gelukzak die broer. Nu heeft hij iets in huis wat niemand anders heeft. Liesbeth, als je nog energie moest hebben...?
Vele malen mooier dan die 'meest waarschijnlijke Spinoza afbeelding'.

Sven legt, gezien vele vroegere reacties, de titel van mijn blog wellicht op zijn manier uit als: Wanneer zal ik ooit eindelijk eens een Spinozabeeld hebben?
Hij doet hier een openbare bestelling...

Een hele eer, Stan, als 'ie straks in je beeldengalerij komt te staan:)!

Ja, wanneer "heb" je een Spinozabeeld? Ik mis 'em wel nu hij niet meer bij mij thuis staat, dus Sven, neem maar contact met me op (zie mijn website). Al wordt Spinoza nooit tweemaal hetzelfde!