Abraham Fresco (1903 – 1942) schilderde het standbeeld van Spinoza te ’s Gravenhage

Al op de lagere school viel op dat Abraham Fresco zeer vaardig was in tekenen en illustreren en op aanraden van zijn onderwijzers bezocht hij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en daarna de Rijksacademie in Amsterdam, waar hij onder andere les kreeg van J.H. Jurres, A.J. Derkinderen en N. van der Waay.

               A. Fresco, Bloementuin in een hofje
                            A. Fresco, Bloementuin in een hofje

Als zelfstandig kunstschilder had hij reeds op 24-jarige leeftijd zoveel naam gemaakt in Den Haag dat het joodse weekblad De Vrijdagavond het in 1928 de moeite waard achtte om aandacht aan deze jonge joodse schilder te besteden. Michel Danvers omschreef hem in dat blad als "een zeer bescheiden jongeman, met niets van het snobisme van jonge kunstenaars (…)" en voorzag voor hem een grote toekomst als kunstenaar. In 1928 trouwde hij met Debora Engelsman.

               A. Fresco, Stilleven met bloemkool, radijs en prei 
               A. Fresco, Stilleven met bloemkool, radijs en prei

Fresco's voorkeur ging uit naar figuur- en genrestukken, maar hij maakte ook portretten, stadsgezichten, landschappen en stillevens. Kenmerkend voor zijn werk is de stevige en rake verftoets. Zo schilderde hij stillevens van bijvoorbeeld kreeften of fruit, de haven van Scheveningen en het standbeeld van Spinoza aan de Paviljoensgracht in Den Haag.

Het Leeuwarder nieuwsblad had 16-12-1932 deze afbeelding met het onderschrift “A. Fresco. Het standbeeld van Spinoza te ’s Gravenhage, welk schilderij de schilder heeft geschonken aan het Spinozahuis aldaar.” Ben benieuwd of het nu in bezit is van de VHS. *)

Omdat zij joods waren werden Abraham Fresco, zijn vrouw Debora en hun dochter Marga in 1942 op transport gesteld. Op 19 november 1942 werd het hele gezin in Auschwitz vermoord.

*) Aanvulling 4 juni 2013

De secretaris van de Ver. Het Spinozahuis bevestigde me dat de VHS in het bezit is van dit schilderij. Ik hoop het nog eens te kunnen zien en er wellicht een kleurenfoto van te kunnen maken.

Aanvulling 8 juli 2013

Deze foto die ik van Miriam van Reijen ontving is nog niet de fraaiste foto van het schilderij dat in de gang van het Haagse Spinozahuis hangt, maar geeft al een beter beeld dan de krantenfoto die mij op het spoor zette. Er wordt hard aan gewerkt om het Haagse huis weer toegankelijk te maken voor geïnteresseerden, wellicht al in september a.s.

____________

Info van jhm

Afbeeldingen van Venduehuis en KB krantenarchief [aldaar 4e blad)

Reacties

Een eerste - nog wat simpele - foto van het schilderij toegevoegd.