Arabische blogger Raif Badawi vergeleken met Spinoza

 [Een nieuw requiem, nu voor bloggen als "speelveld van de vrijheid"]

De in Saoedi Arabië woonachtige Raif Badawi (1984) maakte jaren terug, in 2008, een internetforum 'Vrije Saoedische liberalen'. De Saoedische blogger brak daarin een lans voor individuele vrijheid en jarenlang kon hij ongehinderd zijn gang gaan - tot vanwege de zgn. “Arabische Lente” de Saoedische autoriteiten in 2012 bang werden en zijn betoog alsnog in de kiem smoorden. Hij kreeg het zwaarder te verduren dan de Saoedische twitteraar Hamza Kashgari over wie ik eerder blogde [cf. blog].

Duizend stokslagen, tien jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend 224 duizend euro kreeg hij opgelegd. De eerste reeks van vijftig barbaarse stokslagen werden hem toegediend, de tweede reeks zou om medische redenen vorige week zijn uitgesteld [cf. Trouw].

De in het Frans geschreven voor de Arabische wereld bedoelde Al Huffington Post Maghreb heeft vandaag een stukje van Chedly Mamoghli, waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen Spinoza en Raif Badawi: "De Spinoza à Raif Badawi" [Cf.].

De vergelijking met de religie-kritische Spinoza zou in zoverre mank gaan dat de jonge Saoedische liberaal geen leerstellingen van de islam heeft aangevallen, noch zich waagde aan een eigen exegese van de Koran. Wel zou hij bijvoorbeeld hebben geschreven: "De Verenigde Provincies van de XVII eeuw van Johan de Witt waren liberaler, humanistischer en toleranter dan het Saoedi Arabië van 2014."
En dat levert hem nu stokslagen en de rest op.

Laat er flink verzet komen uit de rest van de wereld tegen zoveel barbaarsheid.  

 

[Bovenste afbeelding van hier]

Toegevoegd: op 21 januari 2015 werd het stuk uit Al Huffington Post Maghreb in het Italiaans vertaald door Cristina Gulfi [Cf.]