Bezoek aan Antiquariaat Spinoza Amsterdam

Al enige malen had ik op dit weblog een bericht over het Antiquariaat Spinoza Amsterdam. Vandaag heb ik het een bezoek gebracht. Ik wilde het wel eens zien (daarvoor dient vooraf een afspraak te worden gemaakt). Ik had vooraf in de catalogus enige boeken uitgezocht, maar wilde ook even rondsnuffelen. Maar bovenal wilde ik graag een foto maken van het prachtige beeld van Spinoza dat ik afgelopen zomer op de Tentoonstelling Libertas Philosophandi in de Bibliotheca Philosophica Hermetica te Amsterdam had gezien en waarvan Antiquariaat Spinoza de eigenaar is.

Manja Burgers, de eigenaresse van het antiquariaat, was zo vriendelijk mij toe te staan deze foto´s te nemen en hier op het weblog te publiceren. Als dank heb ik op de website www.benedictusdespinoza.nl een link naar het antiquariaat geplaatst. Intussen maakte ik graag wat meer foto´s van deze sfeervolle omgeving van niet alleen meer antiquarische boeken, maar - wat Spinozana betreft - ook nieuwe boeken, waaronder  veel buitenlandse. Met het antiquariaat werd in 1967 begonnen. In het begin ging het  vooral om judaica. Later kwam Spinoza erbij als aparte specialisatie, waarna een paar jaar geleden werd besloten om Spinoza´s naam aan het antiquariaat te verbinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn aanwinsten van vandaag. Tot mijn vreugde kon ik hier nog een echt ingenaaid exemplaar van Wim Klevers Ethicom aanschaffen. Bij de herdruk zijn de katernen n.l. niet meer genaaid maar afgesneden en gelijmd - een tegenwoordige liefdeloze mishandeling van boeken, waardoor je ze niet meer goed helemaal open kunt leggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze prachtige buste van Spinoza is op verzoek van de vader van Manja Burgers in 1992 vervaardigd door kunstenares Hannah van Munster naar het portret van Spinoza in de Opera Posthuma.
Hannah van Munster (1960), volgde haar opleiding beeldhouwen en tekenen aan de Amsterdamse Rijksacademie en vervolgens in Londen. Het is alsof juist haar opleiding tot portrettist zich optimaal in dit Spinozabeeld uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het inpakken van de boeken door Manja Burgers gebeurt onder het toeziend oog van Spinoza.