Bezoekje aan museum Het Spinozahuis in Rijnsburg

Na afloop van de jaarvergadering, brachten velen nog een bezoekje aan het Spinozahuis dat nu alweer enige maanden open is en geheel als museum ingericht.

            

Ik was al een paar maal tijdens de renovatie in het huis geweest, nu zag ik het voor het eerst in z'n nieuwe aankleding. Het zag er verrassend interessant uit: diverse beelden aan de wanden, presentatiekasten met diverse uitgaven van de boeken van Spinoza en andere spinozana diversa. En imposant uiteraard het pièce de résistance: de kast met de gereconstrueerde bibliotheek van Spinoza. Uiterst kostbaar nu, al deze 17e eeuwse boeken. Wat zou je er graag eens in grasaduinen, maar zeer begrijpelijk dat dát echt niet kan. Die onaanraakbaarheid maakt het wel een bijna sacrale kast...
Veel werd goedgemaakt door de enthousiaste toelichtingen van Theo van der Werf, de secretaris van de VHS, die graag - en terecht trots - zijn uitleg gaf. Ook bij het volgende 'multimediale' museumonderdeel:

Een fraaie presentatie van het eerste gastenboek, waarin electronisch als via een grote I-pad gebladerd kon worden en informatie te zien was van belangrijke bezoekers, zoals uiteraard Einstein, van wie er vlakboven een portret hing uit de tijd dat hij in Leiden logeerde en het Spinozahuis bezocht - een jongere Einstein van ver vóór de latere grote typerende haardos.

Er moeten nog een aantal zaken aangevuld worden, zoals informatiebordjes bij de verscheidene opgestelde beelden, waarvan ik hier enige afbeeldingen opneem. Heel fraai opgesteld deze

        

buste van Spinoza gemaakt in 1992 door Hannah van Munster.

        

                    

        

Ontwerpen voor het Spinozastandbeeld in Den Haag van Eugène Lacomblé (ca 1877-78) die door het comité dat een wedstrijd had uitgeschreven, niet uitgekozen werden.

Reacties

Er is in Vlaanderen geen standbeeld van Spinoza, bij mijn beste weten. Dat wil ik veranderen, desnoods zet ik er een in mijn eigen tuin.