Boekenbezit van Spinoza uitgebracht in vrij toegankelijke catalogus

boekspinoza.jpgAl twee maanden staat een door de Universiteitsbibliotheek van Groningen gemaakt overzicht van het boekenbezit van Spinoza op internet ter inzage klaar. Het is een vrij toegankelijke en downloadbare catalogus die geraadpleegd kan worden door wie daarin maar geïnteresseerd is.

Ik had dit nog niet eerder opgemerkt, maar wat op internet is gebracht wordt ooit ontdekt. En ik geef mijn ontdekkingen graag via dit weblog aan iedereen door!

Grappig, ik was bij het maken van een blog over Carp zomaar even op zoek naar ‘Tönnies +Spinoza’ en zie, de brave Google gaf deze hit: 
http://www.rug.nl/Bibliotheek/nieuws/nieuwsLocatie/UB/spinozaBoekenbezit

Daar Tonnis Musschenga een van de samenstellers van de catalogus was.

Ooit komt alles uit.

 
Deze foto van boeken van Spinoza, door Reyer Boxem in 2007 voor de Universiteitskrant Groningen gemaakt, is voor de kaft gebruikt, maar is in de pdf niet meegenomen.

Goed dat de makers hebben gekozen voor gekozen voor Open Access. Wel even geduld hebben met downloaden, want het is een heel groot (26Mb) bestand. Maar dan heb je ook wat: een prachtig overzicht met titelbeschrijvingen van het boekenbezit van Spinoza/Het Spinozahuis, met een aantal foto's van deze boeken. En een fraaie facsimile van de in 1677 door de notaris opgestelde inventarislijst. Waarna deze tekst van de notariële inventarisatie integraal is getranscribeerd en met een schrijfletter weergegeven.
Zie door op onderstaand plaatje te klikken hoe zoiets gaat:

Correctie & aanvulling

Op maandag 28 september heb ik een aantal vervelende zinnetjes, waaraan men zich kon storen, weer weggehaald.
Zie hier hoe iemand zaterdag 26 september uit o.a. dit blog en een eerder blog van boekendingen.nl een eigen bericht samenstelde (zonder verwijzing - zo gaat dat). Ik heb van boekendingen meteen het bovenstaande coverplaatje overgenomen.