Boletín de Bibliografia Espinozista (weer gevonden)

Door de Universiteit van Complutense in Madrid wordt het jaarlijkse en sinds 2012 tweejaarlijkse filosofietijdschrift uitgegeven, Anales del Seminario de Historia de la Filosofía. Het kent inmiddels 31 jaargangen. Voor de 15e keer wordt daarin ook opgenomen een reeks van recensies van Spinozana, in het Boletín de Bibliografia Espinozista.

In een blog van 13 maart 2012 nam ik een recensie over van Steven Nadler die ik had aangetroffen in en overgenomen uit een PDF-bestand "dat zich inmiddels niet meer laat oproepen, nl in: Boletín de bibliografía spinozista N.º 6 - Anales del Seminario de Historia de la Filosofía, 2003, 20 379-429," zo schreef ik. Ik dacht toen zelfs dat ik die prima recensie misschien van algehele verdwijning van internet had "gered".

Maar dat was dus niet zo, want vandaag, weer eens op zoek naar enig Spinozanum kwam ik een PDF met recensie uit het laatste nummer tegen, Vol 31, No 1 (2014), en nu ging ik op de betreffende website verder zoeken en zag ik dat die 'verloren' PDF daar gewoon in het archief te vinden is. Al die gebrachte recensies en artikelen zijn in PDF te downloaden.

In het huidige nummer staat o.a. een recensie door de in Madrid woonachtige Jan Philipp van Wees van Miriam van Reijen's “Spinoza’s bijdrage aan een actueel debat: bestaat de vrije wil?”, Voorschoten, Uitgeverij Spinozahuis, 2013. Hij raad het in het Nederlands gepubliceerde artikel in sterke mate aan de Spaanse lezers aan.  

In het 1e nummer van vorig jaar stond o.a. een recensie door Miriam van Reijen van YALOM, I.D.: The Spinoza Problem. A Novel. New York, Basic Books, 2012. (El enigma Spinoza. Buenos Aires, Emecé, 2012)

Enfin, nu ik de locatie van dat Boletín de Bibliografia Espinozista vond, leek het me wel handig er een blog aan te wijden, om hem niet weer kwijt te raken. En misschien hebben sommige bezoekers van dit weblog er iets aan.