Carl Traugott Riedel (1769-1832) graveur van Spinoza

In deze graveur die meestal alleen als C.T. Riedel wordt aangeduid, hebben we weer een kunstenaar die een gravure van Spinoza maakte, in dit geval als een stippengravure (stipple engraving) omschreven die deze omstreeks 1800 [waarschijnlijk 1803 of later] gemaakt zou hebben, over wie verder op internet niets te vinden is dan enige andere van zijn werken. Daar moeten we het dan maar mee doen.

               

Eerst dus de gravure van Spinoza, waarover nog deze aantekening te vinden is: "portrait, copper engraving by Carl Traugott Riedel (1769 - after 1832), printed by brothers Schumann, Zwickau, Germany [cf. hier]. Van die Gebrüder Schumann die in Zwickau een boekhandel en uitgeverij hadden (uitvinders van het Taschenbuch, cf.), was een der compagnons August de vader van de componist Robert Schumann.

Het door Riedel gegraveerde Spinoza-portret heeft erg veel weg van de kopergravure die Heinrich E. G. Paulus in 1802 of 1803 door de kunstenaar Johann Heinrich Lips (1758 - 1817) liet maken naar de kopie die hij van het Wolfenbütteler portret van Spinoza - nu bekend als het Haagse Spinoza-portret - had laten maken [zie dit blog]:

Daar Riedel vaker graveerde naar werk van anderen, neem ik aan dat hij de gravure van Lips als voorbeeld gebruikte, wellicht zoals deze was afgedrukt in de tweede band van Benedicti de Spinoza Opera qvae svpersvnt omnia: Itervm edenda evravit, praefationes, vitam avetoris, nec non notitias, qvae ad historiam scriptorvm pertinent, Benedictus de Spinoza. Hrsg Heinrich Eberhard Gottlob Paulus. Bibliopolio academico, Jena, 1803 [cf. blog]. De datering van Riedel's gravure kan dan worden: 1803 of later.

 

Wellicht is nog aardig te weten dat een afdruk van Riedel's gravure waarin wat kleur is verwerkt al dan niet op canvas afgedrukt als ingelijst portret bij Fine Art America is te bestellen.

 Riedel maakte gravures van de jonge Lodewijk van Beethoven in 1801 (boven), van Antonio Salieri (rechts) en van de Toneelspeler Joseph Anton Christ (onder).

Ook bestaat er een C.T. Riedel's neueste Schreibekunst: in 20 Vorschriften. Gera : Heinsius, 1799. [cf. Worldcat]

Nog eenmaal Riedel's Spinoza-gravure

        

_______________-

Afbeeldingen van de hand van Riedel zijn te vinden op (resp. heb ik geleend van), w.b. Spinoza:

Europeana.eu - Jewishmuseum.org.uk - fineartamerica.com -

Alle portretten Spinoza van The Library of The Jewish Theological Seminary - Riedel's afbeeldingen (o.a. Beethoven) op Wikipedia -

Antonio Salieri op beethoven-haus-bonn.de en bij agefotostock.com

Joseph Anton Christ bij Europeana.eu en  Stadtgeschichtliches Museum Leipzig

______________________

Waarschuwing voor foute toeschrijving
Hoewel er onder de gravure duidelijk staat C.T. Riedel, wordt de gravure ook op internet gebracht als zijnde van C.F. Riedel, en dat wordt dan weer de porceleinschilder Gottlieb Friedrich Riedel (1724 - 1784). Zie b.v. hier op wikimedia waar de afbeelding wordt gebracht van wellcomeimages.org die verantwoordelijk is voor de slordige foute toeschrijving.