Chevalier de la Barre (1746 – 1766) "Martelaar van het atheïsme" (Tinneke Beeckman)

Vandaag wordt in Frankrijk herdacht dat de 19 jaar jonge Chevalier de la Barre op verzoek van de katholieke kerk na een schijnproces waarin hij werd gemarteld, op 1 juli 1766 werd onthoofd en vervolgens verbrand. Hij werd ervan beschuldigd zijn hoofd niet te hebben gebogen voor een religieuze processie. Ook zou hij een 'goddeloos' lied hebben gezongen en bij huiszoeking vond men boeken tegen de godsdienst waaronder de Dictionnaire de la Philosophie van Voltaire.

1 juli 1907 werd in Abbeville een monument voor zijn nagedachtenis opgericht. Hij werd hét symbool van het laïcisme en 1 juli werd voor velen de “dag van het atheïsme”. Op veel plaatsen zijn herdenkingstekens opgericht en straten en pleinen naar hem genoemd. Hier bijvoorbeeld de Rue Chevalier de la Barre in Le Havre.

       

Zo willen velen in Nederland Adriaan Koerbagh herdenken, “Martelaar van het vrijdenken” [volgens Bernard ten Damme, eind 19e eeuw].

Vandaag, op deze "dag van het atheïsme" (een week eerder dan was aangekondigd), valt het doek voor de petitie "Een monument voor Adriaan Koerbagh" en komt een einde aan het plaatsen van lemma's op Facebook en Twitter. Bart Leeuwenburgh gaat de handtekeningen (eindstand 392) indienen bij de gemeente Amsterdam, zo is te lezen op Facebook.

Zie recensie van Carel Peeters over 'Het noodlot van een ketter' in Vrij Nederland van 28 juni 2013: "Een smetje op de Hollandse tolerantie."

Graag wijs ik hier op het blog van 24 mei 2013 van Elly Verzaal van de Koninklijke Bibliotheek: "Eerherstel voor Adriaan Koerbagh (1633-1669)." Daarin geeft zij een prachtig overzicht over deze Koerbagh en verschaft zij nuttige informatie, bijvoorbeeld over waar de enige twee exemplaren van Een Ligt worden bewaard.

Reacties

Uiteraard gun ik Koerbagh van harte zijn steeg. Maar graag zou ik zien dat meester Van den Enden eindelijk ook eens zijn monument kreeg: hetzij een standbeeld hetzij een risnt plein, in Antwerpen, in Amsterdam of in Parijs, waar hij omwille van de vrijheid werd opgehangen.