Citaat uit Spinoza in Trouw

Dagblad Trouw had afscheid genomen van columnist Tinkebell en in haar plaats Heere Heeresma jr. aangetrokken. Gisteren kregen we zijn eerste column, waarmee hij de opiniepagina met een krachtige klaroenstoot binnenkwam: “Weg met de democratie!”
De uitkomst van het referendum en de groei van de PVV gaven hem de overtuiging dat het stemrecht zo snel mogelijk uit handen van het volk moest worden genomen. Hij wil ‘het gezag van de elite herstellen’ en ‘mensen die er verstand van hebben’ de taak geven om te zorgen dat we in het bestuur de juiste man of vrouw op de juiste plaats krijgen. Daartoe pleit hij voor een nieuwe aristocratie van technocraten.

Je kunt het als een grap zien, als een vorm van ironie lezen, maar ik was daar nog niet zo zeker van en nam de moeite een argument van Spinoza in te brengen. Tot mijn verrassing bleek de redactie vanochtend mijn ingezonden brief geplaatst te hebben:

Reacties

Stan,
Bravo. Als de vader van Trouw-columnist H.H. jr de vorig jaar overleden befaamde auteur Heere Heeresma is, dan raad ik hem 2 dingen aan:
1. lees het prachtige oeuvre van vader er nog eens op na.
2. lees de Index van het Vaticaan er op na. Die leest als een Who's who van de Europse cultuur in tijden van autocratie. Het werk van vader H. zou er niet in misstaan hebben en er zeker op geplaatst zijn. Maar ja, de tijden zijn veranderd.