Crescas publiceert vandaag video's Symposium 'de Casus Spinoza'

Constateerde ik in een blog van 2 februari nog “op de website van Crescas zijn de video’s van de toespraken die gehouden zijn tijdens het symposium op 6 december 2015 over het al dan niet opheffen van de ban van Spinoza nog niet verschenen” en zie: vandaag, drie dagen later heeft het Joods Educatief Centrum Crescas, één van de organisatoren van het symposium in De Rode Hoed in Amsterdam, video’s van alle toespraken en de paneldiscussie op z’n website gebracht. Ook zijn ze alle gisteren naar Youtube gebracht. Spinoza-experts uit binnen- en buitenland lieten hun licht schijnen over de vraag of het mogelijk is de ban op Spinoza op te heffen. En of dat opheffen al dan niet wenselijk is.

Ik haal hier alleen de toespraak van de ‘aanstichster’ en initiatiefneemster van het hele gebeuren, Ronit Palache, naar binnen. Haar speech droeg de titel “Why you are here.”

Wie alles wil beluisteren is bijna zo'n drie uur bezig. Dus: herbeleef het symposium of wie er niet bij was: maak hiermee uw eigen symposium.

Hier een link naar een blog van 31 januari 2016 van ene Richard Mather, "The Heterodox Judaism of Baruch Spinoza" dat eindigt met: "Baruch Spinoza wasn’t only a philosophical Jew, he was a Jewish philosopher." [Cf.]

Daarin citeert hij uit Genevieve Lloyd: “We know that we are in God, and are conceived through God. […] I can understand that dying is of no consequence to me, since, in understanding myself in relation to substance which is eternal, the greater part of my mind is given over to what is eternal, rather than to what is individual and perishable in me, my imagination and memories.” This is the nearest we will ever get to immortality in the Spinozian system.

Mather stelt het voor alsof hij Spinoza scholar Genevieve Lloyd citeert  uit haar Routledge Philosophy Guidebook to Spinoza and the Ethics [London; New York: Routledge. 1996, p.122 - books.google] maar hij doet dat uit Dr William Large, "The Vision of Necessity and the Intellectual Love of God in Spinoza – Lecture 12" [cf.] Daar blijkt dat het grootste deel van het citaat niet van Lloyd is, maar van Large.