Dagblad Trouw is op boevenspeurpad

Dagblad Trouw heeft Auxen de opdracht gegeven om haar auteursrechten te handhaven en daarvoor kopieën van haar content actief op te sporen. Dit in eerste instantie incassobureau spoorde ook op dit blog een gereproduceerd artikeltje op en sommeerde mij om dat en andere uit Trouw overgenomen stukken te verwijderen. Als ik dat niet zou doen of in de toekomst nog eens de euvele moed zou hebben iets over te nemen, zou ik dat met flinke claims moeten bezuren.

Als u in oude blogs de tekst tegenkomt "verwijderd op bevel namens Trouw" weet u ervan.
Alleen als ik een beperkt aantal regel citeerde, heb ik die laten staan

Bij het opschonen bleek mij dat ik best vaak naar Trouw verwees, meestal door links erheen op te nemen. Slechts een heel enkele keer, als het om een fraai artikel over Spinoza ging, nam ik dat over. Die gratis Trouw-reclame zal ik nu minder vaak gaan maken.

Wat mij overigens opviel is hoeveel oude links helemaal niet meer werken. Dat wil niet altijd zeggen dat op de website van Trouw zo'n stuk verwijderd is, maar 'slechts' dat het naar een archief werd verplaatst. Daarover is niet goed nagedacht. Er blijkt onvoldoende besef hoe internet van hyperlinks aan elkaar hangt; maar die moet je niet veranderen, want dan raak je berichten kwijt.

Van Auxen had ik nog niet gehoord, maar als je die naam intypt kom je heel wat klachten en info over rechtszaken tegen. Het is dat incassobureau, dat zich nu vooral als auteursrechtenbewaker opwerpt, kennelijk gelukt om allerlei bedrijven, kranten vooral, op te jutten met een somber beeld over afnemende exploitatiemogelijkheden en toenemende economische schade doordat wel eens in blog een berichtje werd overgenomen. Voor het aspect "gratis reclame" en het in buzzz blijven, heeft zo'n "schade-expert" geen oog.

Enfin, ik heb me braaf aan mijn burgerplicht gehouden, de stoutigheden verwijderd en hoop geen last te ondervinden van mijn bloggen.