Data en programma VHS studiebijeenkomsten voorjaar 2017

Vandaag verschenen data, thema en sprekers van de VHS studiebijeenkomsten voorjaar 2017 op de website van de VHS. Morgen zullen de leden dit wel in hun brievenbus aantreffen, neem ik aan. Ik geef de informatie hier door:

STUDIEBIJEENKOMSTEN OVER DE ETHICA

Dit jaar heeft het bestuur gekozen voor studiebijeenkomsten over de Ethica, die zoveel mogelijk op een 'niet-geometrische' manier zal worden behandeld. Dit betekent dat de inhoud en de gedachtegang van het betreffende deel worden uitgelegd, maar daarbij zoveel mogelijk gebruik zal worden gemaakt van voorredes en scholia. Op deze wijze zijn de bijeenkomsten ook aantrekkelijk voor die leden die voor de eerste keer kennis met dit werk willen maken.

Op vijf zaterdagen komen de vijf delen van de Ethica aan de orde. De deelnemers vernemen van te voren welke teksten met name worden behandeld. Elke bijeenkomst wordt geopend met een plenaire sessie waarin door een deskundige een inleiding wordt gehouden. Daarna wordt er in groepen van 8 - 10 personen gedurende ongeveer 2 uur verder gediscussieerd, o.l.v. een gespreks-leider.  Deze gespreksgroepen blijven steeds in dezelfde samenstelling bijeenkomen. De gespreks-leiders rouleren over de verschillende groepen.

                                Vaticaans Ethica manuscript
zoals t/m 8 jan. 2017 tentoongesteld in het Joods Historisch Museum
[foto Maaike Putman, cf. blog]

Programma

De bijeenkomsten vinden plaats op zaterdagmiddagen van 13.30 - 17.00 uur.
Van 13.30 - 14.15 uur wordt een inleiding gehouden. Na een pauze wordt er in groepen van 14.45 tot 17.00 uur gediscussieerd o.l.v. een gespreksleider.

11 maart 2017            Deel I       inleider: Ton de Kok

25 maart                    Deel II      inleider: Han van Ruler

8 april                        Deel III     inleider: Kees Schuyt

15 april                      Deel IV     inleider: Marin Terpstra                    

22 april                      Deel V      inleider: Paul Juffermans                

Plaats 

Spinozalyceum, Peter van Anrooystraat 8 (in de nabijheid van Atrium/World Trade Center), Amsterdam. Bereikbaar van station Amsterdam Centraal met tramlijn 24, halte Olympiaplein; vanaf station Amsterdam Zuid op loopafstand.
Als u nog niet in het bezit bent van de Ethica, kunt u deze bestellen door middel van het aanmeldingsformulier of via de website www.spinozahuis.nl

Als u na aanmelding verhinderd bent aan een van de bijeenkomsten deel te nemen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk laten weten? (tel. 071 - 561 27 59; e-mail info@spinozahuis.nl)
Het cursusgeld (voor vijf bijeenkomsten) bedraagt € 50,- voor leden van de Vereniging Het Spinozahuis; niet-leden € 60,-.

Via 'n digitaal aanmeldingsformulier op de site van de VHS kan men zich als deelnemer aanmelden en desgewenst een exemplaar van de Ethica bestellen.