De bril van Spinoza

Onlangs verscheen dit boekje van   Andrea Sangiacomo (a cura), Gli Occhiali di Spinoza, Le Mani, Recco, 2013. pp. 86

Met behulp van de Google & Bing vertaal-modules maakt ik onderstaande vertaling van de wervingstekst die nieuwsgierig maakt. Naar welke recent ontdekte tekst zou worden verwezen?

De bril van Spinoza,

Hoe zou de wereld eruitzien gezien door de filosofie van Baruch Spinoza? Hoe zou ons leven veranderen als we ermee instemmen om de gebaren en gebeurtenissen van alledag te lezen door verschillende brillen? De gelukkig ontdekking van een anoniem manuscript is een kans om te proberen een antwoord te vinden op dergelijke vragen. Om deze mysterieuze tekst te interpreteren, worden mythen, het filosofische denken van Parmenides, de taalfilosofie van Vico, en de ethische filosofie van Spinoza en Petrarca in stelling gebracht. Het resultaat is de ontsluiting van een pad vol ongewone en soms ontoegankelijke vergezichten, vastbesloten om de lezer-ontdekker te leiden langs een aantal van de meest cruciale doctrines van de westerse filosofische traditie, die echter nog steeds wachten om vanuit een nieuwe geest herdacht te worden. Zoals de Alta Via dei Monti Liguri* over door bossen en zee omgeven bergkammen klimt, biedt ook deze tekst een ontdekkingsreis die het geluid van de mythen van het leven van alledag tot een stilzwijgen brengt waartoe dit denken aanleiding geeft.  

* De Alta Via dei Monti Liguri is een langeafstands(bergwandel)pad dat loopt van Ventimiglia aan de kust (nabij Frankrijk) tot in de nabijheid van La Spezia (Cinque Terre) op de grens van Ligurië en Toscane.                                                           * * *

In een blog van 2 nov 2011 schreef ik: "het lijkt me aardig om eens vanuit de optiek van de bril naar Spinoza te kijken." Of dat het is wat hier gebeurt weet ik uiteraard niet. Van Wim Klevers aangekondigde boekje Door de bril van Spinoza, is het niet meer gekomen en zal het niet meer komen, zoals hijzelf schreef (zie blog). 

Stan Verdult

 

Reacties

Dat is toch niet uitgesloten, Stan. Andere zaken hebben even voorrang gekregen.