De Morgen begint boekenreeks befaamde filosofen

In het blog van 17-11-2015: “Inutilis scientia Spinozana [172] Spinoza in La Colección "DESCUBRIR LA FILOSOFÍA", meldde ik dat de Spaanse krant El País La Colección “DESCUBRIR LA FILOSOFÍA” [ontdek de filosofie] begonnen was. Een van de delen ging over Spinoza, La filosofía de modo geométrico.

De Morgen blijkt zich bij dat initiatief te hebben aangesloten en laat abonnees en kopers van losse kranten weten: Twintig geniale denkers. Van Socrates tot Freud: vanaf vandaag vindt u 20 weken lang bij de zaterdagkrant een boekje (4,90 euro extra) over een befaamde filosoof. Die 'denker van de week' krijgt op deze plek steevast een duwtje in de rug. Vandaag: Rik Torfs over René Descartes:  "De twijfel is bevrijdend". [Cf.]

En de reeks werd dus nog eens extra onder de aandacht gebracht met het dubbelinterview met De Dijn & Vermeersch [cf. vorige blog].

Volgende week: Dyab Abou Jahjah over Karl Marx.
Spinoza zal vast ook wel aan de beurt komen, denk ik.

En inderdaad. Op deze webpagina blijkt dat 26 maart zal verschijnen: Joan Solé, Spinoza. Filosofie op geometrische wijze.

Blurb: De filosofie van Baruch Spinoza (1632-1677) vormt het hoogtepunt van het rationele denken. Geen enkele andere auteur heeft zich zo rigoureus beperkt tot de concepten van het pure intellect om een omschrijving van het universum en de mens te bereiken, extern op het fysieke vlak en intern in de morele en affectieve dimensie. Gefascineerd door de geometrische wiskundige methode van de triomferende Wetenschappelijke Revolutie van de 17e eeuw, vormde Spinoza zijn filosofie met definities, hoofdstellingen en demonstraties. Het verbazingwekkende is dat, meer dan drie eeuwen nadat hij deze schreef, en terwijl de genoemde methode geen enkele toepasbaarheid meer bezit in het filosofische domein, Spinoza’s opvatting over het bestaan een van de rijkste, stimulerendste en fascinerendste blijft die het menselijk denken voortgebracht heeft.  

____________________________________________________________ 

Kopstukken Filosofie
Deze nieuwe reeks volgt de eerdere 20-delige reeks Kopstukken Filosofie op die De Morgen in 2005 uitgaf. Dezelfde reeks, opgezet door Oxford University Press werd in Nederland door Lemniscaat op de markt gebracht. Bij De Morgen ging het om hardcover boeken à ca. 150 blz. van 12,8 x 21 cm. Ook toen kon elk deel worden aangeschaft voor €4,95 samen met een bon uit de krant.

Hier afbeeldingen van vele tweedehands aanbiedingen.


[van hier]


[van catawiki]


Titels en auteurs  

 1. C.C.W. Taylor – Socrates
 2. R.M. Hare – Plato
 3. Jonathan Barnes – Aristoteles
 4. Anthony Kenny – Aquino
 5. Richard Tuck – Hobbes
 6. Tom Sorell – Descartes
 7. Roger Scruton – Spinoza
 8. G. MacDonald Ross – Leibniz
 9. A.J. Ayer – Hume
10. Roger Scruton – Kant
11. Peter Singer – Hegel
12. Christopher Janaway – Schopenhauer
13. Patrick Gardiner – Kierkegaard
14. Peter Singer – Marx
15. Michael Tanner – Nietzsche
16. Michael Inwood – Heidegger
17. A.C. Grayling – Wittgenstein
18. Lothar Schäfer – Popper
19. Martin Suhr – Sartre
20. Joachim Duyndam & Poorthuis - Levinas [van hier]

Reacties

“Het verbazingwekkende is dat, meer dan drie eeuwen nadat hij deze schreef, en terwijl de genoemde methode geen enkele toepasbaarheid meer bezit in het filosofische domein, Spinoza’s opvatting over het bestaan een van de rijkste, stimulerendste en fascinerendste blijft die het menselijk denken voortgebracht heeft.”

Geen toepasbaarheid? (staat blijkbaar achter op het boek)
Ik weet dat Gilles Deleuze ‘niet goed ligt’ op dit blog maar zijn differentie filosofie is een verbinding van Stoicijnen-Nietzsche-Spinoza. De levenshouding van de Stoicijnen, het vitalisme en psychologisch inzicht van Nietzsche en ‘de Methode’ van Spinoza. (Niet alleen de methode natuurlijk.) Het adequate Idee noemt bij Deleuze het Concept en is de zinsverhouding die de Geest aangaat met zijn affecten. De rijke verhouding die zin geeft aan ‘je in de wereld staan’. En die zin aanvoelen (ja ja, Is de imaginatio een virtus?) en begrijpen in zijn generische oorzakelijkheid (jaja, idee van de idee) is het hele verhaal van Deleuze. Immanent en zonder God, aards en verbonden met het concept. Geen filosofietje om bij de openhaard genoegzaam te lezen met een uitgelezen wijn, maar een uitgelezen houding van in het leven staan.

Zouden ze dat bij ‘de Morgen’ weten? Etienne Vermeersch toonde vooral een zeer enge ratio lezing van Spionza te hebben. Gelukkig gaf De Dijn wat beter inzicht in Spinoza maar het artikel toont vooral hoe oppervlakkig er over filosofie geschreven wordt in de dagbladen.

Spijtig.

Maar lezen gebeurt soms ook oppervlakkig, Ed.
Er staat in de uitgeverstekst dat "de genoemde methode [= geometrische wiskundige methode] geen enkele toepasbaarheid meer bezit in het filosofische domein". En dát is toch terecht gezegd? Newton deed het nog, maar ben jij ooit nog een filosofisch boek tegen gekomen, geschreven in de axiomatische methode, waarin de Ethica geschreven is?

Daar heb je gelijk in. Die manier van 'bewijzen' kom je niet meer tegen - van definities en axioma's en demonstraties. Ik las het anders en zag de 'genoemde methode' als Spinozas 'Methode', zijn werkwijze van de 'Idee van de idee'. En die vind ik gelukkig wel bij de vernoemde fransoos. Ik las in vice-dictie, niet in contra-dictie en verbond het direct met wat wel goed is en niet met wat ontbreekt.
Ja, lezen verschilt en zo komt de nadruk ook te verschuiven. Boeiend.

Ed, ik heb inmiddels wel begrepen dat je 'vol' bent van de 'Idee van de idee'-idee, maar die is uiteraard wel méér dan een methode.

Inderdaad, daar draait de hele Spinoza rond. Inzicht krijgen op je - al dan niet - adequaat 'zien' der dingen en daarnaar handelen. Misschien nog eens de moeite er een blog over te beginnen, hoewel je dat al meerdere keren gedaan hebt. Telkens met de nodige geïnteresseerde meedenkers.
(Zien is beeldspraak dus niet direct verwijzen dat zien en beeldspraak tot de eerste ...)