Deze blogmaster wenst u veel geluk in 2013 met Spinoza

Of daarvoor de Ethica voor onze tijd geherformuleerd moet worden? Ik denk het niet. Toch wens ik ieders pogingen daartoe veel wijsheid én succes toe.
    

Er bestaan goede voornemens met Spinoza in het nieuwe jaar, zoals

              Winterlezing over Spinoza 'lichaam/geest’

ELBURG - Jeroen Bartels verzorgt op 26 januari de eerste winterlezing in de raadszaal in Museum Elburg. Aanvang 15.00 uur. Het onderwerp van de lezing is Spinoza 'lichaam/geest’. Benedictus de Spinoza (1632-1677): een radicaal nieuwe benadering van het menselijke bestaan.

In onze tijd leeft nog vaak de opvatting dat mensen een lichaam hebben én (´daarnaast´) een geest. Het lichaam is aan wetten onderworpen, de geest daarentegen is in principe vrij. Deze tweedeling van lichaam en geest, die vanaf Descartes (1596-1650) ons denken beheerst, was ook altijd al voorwerp van kritiek. In onze tijd is deze kritiek mede door de neurowetenschappen en het moderne hersenonderzoek in een stroomversnelling gekomen. Maar de persoon die de meest fundamentele argumenten tegen deze opvatting heeft geformuleerd en daarmee de ruimte heeft vrijgemaakt voor een andere benadering was de in Nederland geboren en getogen filosoof Spinoza. Ik wil in mijn verhaal eerst de belangrijkste lijnen uitwerken van de mensopvatting van Spinoza, waarmee hij een grondslag legde voor een nieuwe, zuiver seculiere ethiek. Vervolgens verdedig ik de stelling dat Spinoza´s benadering in de huidige tijd niet aan actualiteit heeft ingeboet. Integendeel, in een tijd waarin talloze vermeende zekerheden onderuit worden gehaald, groeit de noodzaak om met een scherper blik naar onszelf en onze omgang met de wereld te kijken.

Spreker: Jeroen Bartels

Jeroen Bartels was van 1976 tot medio 2002 verbonden aan de faculteit Wijsbegeerte van de universiteit van Groningen (vakgebied: geschiedenis van de moderne filosofie). Hij heeft verscheidene publicaties op zijn naam staan en is betrokken bij het HOVO onderwijs.U kunt zich opgeven met onderstaande bon of op www.winterlezingen.info.

De kosten zijn 10,- p.p. per afzonderlijke lezing of bij voorinschrijving voor drie lezingen 25,-
Locatie: Raadszaal Museum Elburg
(ingang Zuiderwalstraat)
Aanvang: 15.00 uur
Zaal geopend vanaf 14.30 uur
Secretariaat: Bloemstraat 14, 8081 CW Elburg
tel. (0525) 682700
www.winterlezingen.info
e-mail: mail@winterlezingen.info [van hier]

                                                 * * *

Op 9 februari 2013 kunt u dr. Jeroen Bartels ook in Utrecht horen. Hij zal dan in het kader van de zaterdaglezingen Filosofie Oost-West, Filosofie tussen culturen, spreken over:

Benedictus de Spinoza: een weg om ons bestaan betekenis te geven op basis van zo weinig mogelijk illusies.

Zaterdag 09 februari 2013
Tijd: 10:00 - uur
Plaats: Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29, 3512HD, Utrecht
Informatie en aanmelding: www.filosofie-oostwest.nl

Toelichting door Bartels:

Het denken van Spinoza (1632-1677) lijkt rijk aan paradoxen. Spinoza kent in het menselijke kennen een centrale plaats toe aan intuïtie, maar intuïtie wordt bij hem altijd geconditioneerd door streng rationeel-wetenschappelijk nadenken. Het intuïtieve weten biedt volgens hem de ervaring van geluk en eeuwigheid, maar tegelijkertijd legt Spinoza een krachtig accent op de onophefbare aard van onze sterfelijkheid. De principiële mogelijkheid van ‘weg naar heil’ die hij toont, vloeit voort uit een zuiver naturalistische, ‘seculiere’ benadering. Wie wil begrijpen wat Spinoza onder waarheid verstaat, moet zich van talrijke illusies bevrijden.

Ik wil enkele begrippen die in zijn denken een centrale rol spelen, in hun samenhang zichtbaar maken en zo duidelijk mogelijk uitleggen. En daarbij laten zien dat het niet juist is hier van paradoxen te spreken.

Verlichting en spiritualiteit vormen in Spinoza’s denken een onverbrekelijke eenheid.

Aan het einde verdedig ik de stelling dat Spinoza’s benadering voor de huidige tijd nog onverminderd van belang is.