Eduard Colinet (1840/44 - 1890) vervaardigde een Spinoza-bustemedaillon

Ed. C. E. Colinet ofwel voluit Emmanuel Constant Edouard Colinet was een Belgisch beeldhouwer. In 1877 kwam hij naar Nederland waar hij onder Pierre Cuypers meewerkte aan de bouw van het Rijksmuseum. Samen met Cuypers stichtte hij op de Vondelstraat 9 in Amsterdam de Kunst-Nijverheid-Teekenschool "Quellinus" - naar Artus Quellinus, de beeldhouwer die verantwoordelijk was voor het merendeel van de beeldhouwwerken van het stadhuis van Amsterdam. De opleiding werd nodig gevonden om tijdens de bouw van het Rijksmuseum het beeldhouwonderwijs in Nederland te stimuleren. Tot die tijd was, onder invloed van de reformatie, deze kunst in deze omgeving aan het wegkwijnen. Men was voor beeldhouwwerk erg afhankelijk van Duitse en Vlaamse kunstenaars. Colinet werd de eerste directeur van "Quellinus".

Eduard Colinet maakte een bustemedaillon van Spinoza dat in 1883 werd aangeboden door zijn leerlingen aan J.H. Scholten (1811 – 1885) bij zijn 40-jarig jubileum als hoogleraar theologie in Leiden. Met name zijn stimulering van de Spinozastudie werd in dat geschenk gewaardeerd. Over Scholten maakte ik zojuist een blog.

Ik zou graag een afbeelding van dit Spinoza-bustemedaillon van Eduard Colinet zien. Hierbij doe ik een oproepje aan de bezoekers van dit weblog. Weet iemand iets van de lotgevallen van dit beeld?

Zou het iets weg hebben van het bustemedaillon van P.C. Hooft (1581 – 1647) waarvan Ons Amsterdam’ in maart 1881 n.a.v. de viering van het 300e geboortejaar van Hooft schreef: Aan het huis waar Hooft van omstreeks 1630 tot zijn dood in 1647 had gewoond, werd nu ‘het keurige werk van de meesterhand van onze talentvolle Colinet’ onthuld. [Van hier met correctie van het jaar van uitgave van Ons Amsterdam]
Misschien waren die leerlingen van Scholten hierdoor wel op een idee gebracht?

Publicaties:
E. Colinet en A. D. de. Vries Az., Kunstvoorwerpen uit vroeger eeuwen, Amsterdam. 1877, met afb.
Met Cuypers en Stolzenberg schreef hij in 1880 Album van Ornamenten en Stijlproeven uit de verschillende Tijdperken der Bouwkunst. [Van wikipedia en hier en hier]