Einstein's belief on (Spinoza's) God

Twee dagen geleden, op 1 november 2008, plaatste een Canadees op YouTube een videofilmpje met citaten van Einsteins visie op God en religie, met uiteraard ook de bekende verwijzing naar Spinoza's God.
Er wordt op internet en YouTube veel gestoeid met dit thema, maar dit korte overzichtje vind ik wel aardig gebracht - een interessant collage citaten. 

Zie hier op dit weblog eerder over Spinoza op internetfora - over Spinoza's God, waaronder over Einstein.

Een week eerder werd deze - vakkundig gemaakte - korte video geplaatst: Albert Einstein: letters of a pacifist

Aanvulling 16 maart 2009

Op 3 jan. 2009 werd Einstein's God by Walter Isaacson op YouTube geplaatst: A brief interview with Einstein's most recent autobiographer, Walter Isaacson.

Al eerder, op 25 juni 2007, was er Walter Isaacson - Einstein's God: Albert Einstein biographer Walter Isaacson discusses the famous scientist's views on God and religion.

Reacties

Een interessant collage van citaten, ja, maar het belangrijkste citaat dat de maker van het filmpje had moeten geven ontbreekt! In een (inmiddels beroemde) brief (6-10-1932) aan D. Runes schreef Einstein met zijn pen: "All that I think of that extraordinary man, I can express as follows. Spinoza was the first to apply with true consistency to human thought, feeling and action, the idea of the DETERMINISTIC CONSTRAINT OF ALL THAT OCCURS." Hiermede sloot Einstein zich niet alleen aan bij Spinoza's fysica van de mens, maar zag hij in hem tevens de voorganger van zijn eigen relativiteitstheorie.

Bedankt Wim, voor deze toevoeging
(wat een idee: bij Spinoza begint de relativiteitstheorie!).
Wist je trouwens dat je artikel "CONDITIONED INERTIA" in the physics of Spinoza and his followers, waarin je o.a. hierover schrijft, te vinden is op een Russische site? Ze zullen het wel van de Italiaanse site hebben overgenomen. Men kan het dus ook daar lezen
http://www.situation.ru/app/j_art_1139.htm

Ik zal het eens checken. Bedankt voor je tip. Dat hebben ze dan goed opgespoord! Maar het werd mij niet verteld toen ik onlangs een paar weken in Rusland was. Onder een wat andere titel, nl. "Inertia as an effect in Spinoza's physics" zal het komende winter gaan verschijnen als bijdrage aan de "Memorial volumes for Richard Popkin", die in Italie zullen worden uitgegeven door Luisa Simonutti. Ik blijf er op hameren dat dit, nl. 'traagheid als een effect' in plaats van als een natuurkundig principe (Descartes, Galileo), een van de belangrijkste bijdragen is, die Spinoza levert aan de natuurkunde. Einstein had dit (als enige naast De Volder en John Locke, die het ook aan Spinoza ontleenden) begrepen.