Enig nieuws over de Spinozafilm die Rudolf van den Berg aankondigde

In een blog van 14-02-2011 trok ik de conclusie: "Als de Spinozafilm nog doorgaat, dan waarschijnlijk zonder hoofdrolspeler Ramsey Nasr." Dit deed ik daar het bericht erover dat heel lang op de site van Ramsey Nasr had gestaan zonder toelichting was weggehaald. Maar  op 14 maart 2011 verscheen het bericht: Ramsey Nasr speelt in drie nieuwe films. Daarin is te lezen:

“De speelfilm over het leven van de filosoof Spinoza tenslotte, waarin Ramsey Nasr de hoofdrol zal spelen, is vanwege het drukke schema van de regisseur Rudolf van den Berg, verschoven naar 2013, of wellicht najaar 2012.”

Rudolf van den Berg heeft op zijn site het bericht staan: Spinoza (in development)

“Biopic from Holland’s Golden Age. What is a good life? Seeking the key to a harmonious existence, the philosopher Spinoza finds himself confronted by the most terrifying obstacles. The tale of a Seventeenth Century hero.
SPINOZA. Screenplay: Rudolf van den Berg. Shooting planned for 2012.
Produced by San Fu Maltha and Jeroen Koolbergen in a co-production between Fu Works, Cadenza Films and Human.“

In een interview met Jonathan Israel op Science Guide van 17 december 2008 is te lezen (ik kwam het zojuist pas tegen):

“Hoe weet u nou dat ik in een film over Spinoza ga optreden? Nou ja, goed. Het is waar. Rudolf van den Berg gaat de film regisseren. Ik moet als verteller optreden, daar hebben we samen indringend over gepraat. Nu weet ik dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed ben op televisie of als ze mij filmen, maar hij heeft mij gerustgesteld dat het wel goed zal komen. We zullen zien.”

Laten we erop vertrouwen dat de film een keer zal worden gedraaid - mét Ramsey Nasr in de hoofdrol en Jonathan Israel als verteller.

Reacties

In de Telegraaf van 5 januari stond dat de komende film van Rudolf van den Berg over Spinoza gaat. Het was een terloopse opmerking bij de recentie van de film "Süskind".