Ethica online [2] Wie helpt Julien Gautier?

julien gautierOnlangs had ik een blog over de nieuwe website over de Ethica, waaraan filosofieprofessor Julien Gautier, werkt. Zie hier zijn website, waaruit blijkt dat hij tevens musicus en programmeur is en bij nogal wat websites betrokken is. Zoals ik schreef, geeft hij vanuit een wat andere systematiek, naast de Latijnse tekst van de Ethica, ook een Franse en Engelse vertaling. Aan de Ethica-website wordt nog gebouwd.

Blijkbaar is hij van plan om daaraan ook een Nederlandse vertaling toe te voegen. Tijdens de kerstdagen vroeg hij me waar op internet dergelijke vertalingen te vinden zijn.

Ik heb hem gewezen op de drie Nederlandse vertalingen van de Ethica die op internet te vinden zijn (voor zover mij bekend, maar dit zijn ze wel, dacht ik):

1. De oudste, te weten de `Nagelate schriften', de vertaling van de Opera Posthuma door de vrienden van Spinoza uit 1677- `78; deze is dec. 2008 gedigitaliseerd door de DBNL

2. De Nederlandse vertaling van Dionijs Burger (± 1860) in pdf bij despinoza.nl, of in ander formaat via de Ver. Het Spinozahuis die deze link geeft naar despinoza.nl 

3. Tenslotte de Ethica, vertaald, ingeleid en toegelicht door Nico van Suchtelen, Wereldbibliotheek, 1928 (tweede druk), gedigitaliseerd door de DBNL

Ik heb hem verteld dat deze vertaling later verbeterd is door diens zoon Guido van Suchtelen (de vroegere secretaris van de Ver. Het Spinozahuis) – een uitgave die nog steeds gedrukt wordt en verkrijgbaar is.

 

Daarop deelde Gautier mee dat hij van plan is om Van Suchtelens vertaling in zijn Ethica-presentatie op te nemen. Maar dat is best een heel karwei en hij vroeg me of ik misschien iemand wist die hem daarbij zou kunnen helpen. Ik zelf ben niet voornemens mij voor deze klus aan te bieden.
Maar ik wil wel via dit weblog nagaan of er misschien iemand is die het leuk vindt om met Julien Gautier in contact te komen en hem bij zijn werk behulpzaam te zijn.

Als u belangstelling hebt en zich via de e-mail meldt, ontvangt u zijn e-mail-adres. U kunt het trouwens ook vinden op zijn bovenvermelde website. Ik zou het wel leuk vinden als ik daar dan ook een bericht over kreeg.

Julien Gautier tijdens een op 16 mei 2009 gehouden studiedag over "Ecole et médias"