Felix Meritis viert 225 jarig bestaan met Joseph Semah

In de kunstinstallaties van filosoof-kunstenaar Joseph Semah komt altijd wel iets van Spinoza, zijn geliefde filosoof.

Felix Meritis viert in 2013 zijn 225 jarig bestaan met een kunstinstallatie bovenop het oudste nog bestaande Observatorium van Nederland. De kunstinstallatie Amsterdam of Above - Amsterdam of Below van kunstenaar Joseph Semah verbindt de sterren, de grachten en markante gebouwen in de stad.

In de kunstinstallatie Amsterdam of Above - Amsterdam of Below staan de sterrenkijkers niet gericht op de hemel maar op citaten, aangebracht op tien gebouwen door de hele stad. Alleen vanaf dit Observatorium zijn alle citaten zichtbaar. ‘Desire is the very essence of man’ van Spinoza prijkt op De Nederlandsche Bank en Vondel’s ‘De wereld is een speeltoneel’ is zichtbaar op de Stadsschouwburg Amsterdam en op het Maagdenhuis staat Frank Zappa’s ‘So many books, so little time’.

Foto panorama en Felix Meritis aan de Keizersgracht: Thomas Schlijper - http://felixmeritis225jaar.nl/

Wel mooi dat de directie van DNB deze spreuk heeft toegestaan. Ze waren wellicht al blij dat niet gevraagd werd ‘Greed is the very essence of bankers’ op het bankgebouw aan te brengen.

 

Plaats: De opening is op donderdag 18 april 2013 en vanaf 19 april zijn er voor het publiek rondleidingen door het monumentale pand naar het Observatorium.
Observatorium Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam 

Al eerder had filosoof-kunstenaar Joseph Semah een project op het dak van Felix Meritis [zie dit blog]