Film geeft sfeerimpressie bekendmaking NWO-Spinozapremie's 2014

Een paar dagen geleden werd een film naar Youtube gebracht met: 

Een kijkje achter de schermen bij de NWO-Spinozabekendmaking op 6 juni 2014

Met dit blog gaf ik op diezelfde dag het nieuws over de laureaten door.

Experimenteel natuurkundige Dirk Bouwmeester, archeoloog Corinne Hofman, milieutechnoloog Mark van Loosdrecht en trekvogelecoloog Theunis Piersma ontvingen de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland: de NWO-Spinozapremie. Dat maakte Jos Engelen, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), bekend. In deze video iets meer over de Spinoza-premie.

Zijn er 'prijsafspraken' tussen de NWO en de DFG?

Al tien jaar eerder, in 1985, werden door de Deutsche Forschungsgemeinschaft [DFG] de eerste bedragen van der wichtigste Forschungsförderpreis in Deutschland uitgereikt: de Gottfried Wilhelm Leibniz-Preis.

In Nederland is sinds enige jaren het uitgereikte bedrag 2,5 miljoen euro. Der Leibniz-Preis ist mit bis zu 2,5 Millionen Euro dotiert. Is dat een echt verschilletje of is dat schijn?

Het grootste verschil lijkt dat er in Duitsland beduidend meer laureaten zijn. Nederland had dit jaar vier prijswinnaars: een vrouw en drie mannen. Dit jaar gingen er in Duitsland elf van die prijzen uit aan vier vrouwen en zeven mannen [Cf. DFG]