Fred de Graaf kon zijn tong niet bedwingen

De voorzitter van de Eerste Kamer schaarde zich in het rijtje voorbeelden van mensen die “nihil minus in potestate habere, quam linguam,” zoals Spinoza in Ethica 3/2s schreef: “De ervaring geeft echter voorbeelden te over van mensen die over hun tong geen enkele macht hebben en niets minder kunnen matigen dan hun begeerte.”

Kortom, we hebben er weer een onnozel voorbeeld bij. De Graaf beleefde op 30 april als voorzitter van de gecombineerde Kamers der Staten Generaal de mooiste dag van zijn leven. Maar in z’n ijdelheid kon hij niet voor zich houden hoe hij de dag nóg mooier had gemaakt door met een simpele manipulatie Geert Wilders uit de Commissie van In- en Uitgeleide van de nieuwe koning te weren. De ijdele man kon daar alleen maar ten volle van genieten als iedereen dat wist. Hij zocht beloning voor zijn deugd en had aan die deugd zelf niet genoeg. Dus liet hij woensdag via de Volkskrant weten hoe hij dat kunstje had geflikt. Waarmee hij aantoonde nog weinig van de Haagse mores af te weten. De rapen gaar – De Graaf kon opstappen. Uiteraard. “De eer aan zichzelf houden”, heet dat. Hoe had hij zijn eer groter willen maken door – o domheid – zijn prestatie met ons te delen; nu mag hij hem houden.

Het bewijst maar weer eens dat ook hooggeplaatste politici gewone mensen zijn die hun tong niet kunnen beheersen. “Doe normaal man !” Nou, dat dééd ie.
En reken maar dat SGP-senator Holdijk, Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg en waarschijnlijk ook oudste Tweede Kamerlid, SGP’er Van der Staay ervan wisten, want De Graaf kon zijn mond niet houden. Maar met het aftreden is de affaire gesloten. Er is 'begrip' voor zijn terugtreden.

Ik vraag me echter af of Spinoza zich niet vergiste in de zin die aan de geciteerde voorafgaat: “De mensheid zou veel gelukkiger zijn als de mens net zo gemakkelijk zou kunnen zwijgen als spreken.” Wat zou het saai worden als we dit soort dingen niet meer zouden meemaken. De media en velen met hen, smullen ervan. Er gebeurde weer eens wat, ter afleiding van het dagelijkse slechte economische nieuws.

Stan Verdult

P.S. Hij heeft een Wikipedia-pagina. Wie zou die bijhouden?