Groot nieuws: Spinoza Opera, editie Gebhardt op internet

Hoelang die website al bestaat weet ik niet, maar vandaag, bezig met Evald V. Ilyenkov ontdekte ik via de website Caute van de Russische spinozist Andrey Maidansky, dat op de website http://bspinoza.co.cc/ [veranderd in http://spinoza.xclan.ru/de complete Gebhardt uit 1925 gedigitaliseerd staat. Zowel in één PDF-bestand van 3Mb de hele opera, als elk boek van Spinoza in aparte PDF-bestanden. En geen scans, maar digitale tekst!

BARUCH DE SPINOZA OPERA
Hrsg. von Carl Gebhardt
Heidelberg: Carl Winters, 1925. 4 Bände.

Enige opwinding maakte zich van mij meester, zodra ik dit ontdekte. Ik weet niet wie achter die site zit(ten), misschien is het een 'roofdruk' van een CD-Rom?

[Ik denk aan: Das ganze philosophische Werk Spinozas nach der beim Felix Meiner Verlag Hamburg 2005 abgeschlossenen neuen 7-bändigen, in 8 Teilbänden erschienenen Edition Baruch de Spinoza, Sämtliche Werke. Die Wiedergabe der mit den Übersetzungen querverlinkten Originaltexte folgt der heute noch verbindlichen Ausgabe der Spinoza Opera, Vol. 1-4, Heidelberg 1925, hrsg. von Carl Gebhardt. Spinoza im Kontext (CD-ROM)Het mag niet, maar het gebeurt...van modus naar modus...] 

Maar hoe het ook zij, voor ik iets anders ga doen wil ik deze ontdekking delen met de bezoekers van dit weblog. Misschien was Spinozadeskundigen dit allang bekend, maar ja, van hen hoor ik zulke dingen niet en mag ik alles zelf uitzoeken. 

Hoe vaak heb ik niet gezocht naar een gedigitaliseerde TTP, maar die was tot heden niet te vinden op het wereldwijde web. En nu is dit complete werk in de editie Gebhardt, op internet geplaatst - de KV in het Nederlands en verder alle Latijnse tekst inclusief het vele Hebreeuws in de TTP.

Met een paar keer klikken kan iedere belangstellende de hele Spinoza Opera op een usb-stick nemen en altijd bij zich dragen... Onvoorstelbaar eigenlijk (tot nu dan).

Reacties

ik heb hem binnen. Lekker! Denk wel dat het niet geheel legaal is, een tijdje geleden werd er nog of een of andere site 100 euro voor gevraagd.

Gr,

Rene

the url http://bspinoza.co.cc/ does not function anymore ?
Impossible to download.
Has the address been changed ?

Yes, the url is changed in
http://spinoza.xclan.ru/
good luck