Hans Huizenga schreef: "De 3 leefregels van Spinoza"

Het volgende is alleen bedoeld ter signalering. Hier wil ik immers alle Spinozana die ik op mijn pad tegenkom, doorgeven. Ik denk niet dat het voor mij bedoeld is en ben dan ook (nog) niet van plan het aan te schaffen en te lezen (maar wie weet…):

Hans Huizenga, De 3 leefregels van Spinoza. Scriptio [Nestor-reeks #3],  6 april 2016 - ISBN 978-90-8773-000-0 - € 14,95 –  o.a. te bestellen bij Bruna.

Flaptekst: In de filosofie van Spinoza's gaat het vóór alles om een methode te ontwikkelen om het verstand gezond te maken en te houden. En wat is er nu belangrijker dan een gezond verstand? Alle inspanning moet daarom volgens Spinoza op dit ene doel gericht zijn. Dat vergt uithoudingsvermogen en techniek, maar ondertussen gaat het leven wel gewoon door.

Daarom heeft Spinoza 3 voorlopige leefregels opgesteld om als praktische leidraad te dienen tijdens dit onderzoek naar het hoogste goed.

Docent filosofie Hans Huizenga maakte een actuele en aantrekkelijke hertaling van Spinoza's formulering van deze 3 leefregels: Spreek de taal van de mensen, Houd maat en Pas je aan. In zijn commentaar neemt hij u, stap voor stap, mee in de gedachtegang van Nederlands grootste filosoof. 

 

Reacties

Op verzoek van de uitgever enige correcties toegepast. M.n. de voornaam van de auteur was fout gespeld en dat is bijna wel een doodzonde. Iemand moet genoemd worden zoals hij heet.