Heden Wim Klever's "Directe Democratie" als gratis e-book

 De oplettende bezoeker van dit blog ziet er misschien al naar uit, want heeft in de reacties op het blog van 15 augustus 2013, "Zijn we op zoek naar Spinoza’s actualiteit in zijn of in onze tijd?" kunnen zien dat er gesproken werd over de mogelijkheid om het boek van Wim Klever over Directe Democratie uit 2007 dat inmiddels is uitverkocht op andere wijze te verspreiden. Aanvankelijk was er sprake van alleen de hoofdstukken 3 t/m 5, maar zie: vandaag kan ik op de bij dit blog horende website namens Wim Klever de volledige publicatie als gratis e-book aanbieden - in het format van PDF.

De volledige titel van het boek luidt:

Met oude Grieken, Van den Enden en Spinoza naar echte Directe Democratie, inclusief hertaalde en toegelichte Vrye Politijke Stellingen (1665). Tweede, herziene en uitgebreide druk van Democratische Vernieuwing in NL en EU op historische en filosofische grondslag, Vrijstad, 2007 (oorspr. 2003), 207 blz.

Op basis van vele jaren studie vervulde Klever, naar zijn mening, met dit boek zijn aan burgerschap verbonden plicht. Hij geeft er de visies van Spinoza en Franciscus van den Enden. De laatste, die hij als Spinoza's leermeester in politiek denken ziet, is uiteraard vóór Spinoza geplaatst.

Als een nieuwe Spinoza formuleert hij net als deze deed in de Tractatus Politicus t.a.v. het koningschap en de aristocratie, zijn gedetailleerde voorstellen voor het democratisch herinrichten van land, provincie, gemeente en, jawel, de Europese Unie.

Maar eerst geeft hoofdstuk 1 een interessant overzicht over de democratie in de klassieke Oudheid en de criteria voor democratie die Aristotels in zijn Politica pregnant samenvatte. Hoofdstuk 2 geeft een hertaling van de Vrije politijke stellingen uit 1665 van Franciscus van den Enden. Alleen al daarom is deze publicatie uiterst relevant. De volgende hoofdstukken geven een analyse van Spinoza's politiek en een reconstructie van zijn ideeën over democratie. En tenslotte, waar ik al op wees, krijgen we Klevers voorstellen voor het opnieuw en beter opzetten van de democratisch-politieke wijze van onszelf besturen.

Vijf jaar geleden gaf ik in een blog mijn uitvoerige bespreking van het boek. Ik volsta met daarnaar te verwijzen en wek ieder op om serieus studie te maken van dit werk.  

Zie hier dan de link naar het PDF van het e-book.

Stan Verdult

Reacties

Dank je wel, Wim en Stan!

Ook mijn hartelijke dank.

Dag Wim en Stan,
Eveneens van harte bedankt en mogen vooral alle politici ter wereld er maar een punt aan zuigen!!!!

Zeer mooie geste! Ook mijn dank hiervoor.

Bedankt Stan dat jij Wim's "Directe Democratie" op deze wijze voor iedere geinteresseerde mogelijk maakt.
Hulde!
Ik participeer in de studiegroep van Wim Klever. Vorige keer hadden we een voorleessessie over deze "Directe Democratie" met levendige discussies. Nu zijn wij als studiegroep full speed bezig aan de studie "De Politieke Verhandeling (TP)". Wij gaan er 100% serieus tegenaan door stil te staan bij de tekst en door het entameren van discussies over de actualiteit "toen en nu". Lezers van jouw blog die ook interesse hebben, Wim biedt gastvrijheid in Capelle aan de Ijssel. Voor info klever@casema.nl.

Eveneens mijn dank aan dit bescheiden rijtje toegevoegd.