Het houten Spinoza-reliëf dat Lambertus Zijl (1866 - 1947) ca 1920 maakte

Zeven jaar geleden, op 28-01-2010 om precies te zijn, had ik een blog over “Het Spinozareliëf van Lambertus Zijl (1866 - 1947).” Het had me best wat moeite gekost om achter de maker van het stenen reliëf te komen waarvan ik de afbeelding in dat blog toonde.

In dat blog is ook te lezen: “Er moet van Lambertus Zijl nog een Spinoza-afbeelding bestaan. Op de website van het Joods Historisch Museum wordt als informatie, bij een afbeelding die niet werkt, geschreven: Houten paneel met uitgesneden portret van Baruch d'Espinoza in laag-reliëf - portret Baruch d'Espinoza van Lambertus Zijl [hoogte 81.0, breedte 7.2, diepte 67,2].
Bruikleen firma Simon's Scheepssloperij, Rotterdam.”

Toen kon je nog zoeken en informatie vinden op de website van het Joods Historisch Museum. Die tijd is voorbij nu de website een onderdeel is geworden van het Joods Cultureel Kwartier.

Laat nu gisteren Leen Boer een tweet plaatsen met onderstaande foto, waarvan ik uiteraard meteen begreep dat hiermee dat houten Spinoza-reliëf boven water was. Het is te zien op de tentoonstelling die het Joods Historisch Museum van 23 januari tot en met 11 juni 2017 wijdt aan tekenaar, graficus en sierkunstenaar Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944). [Cf.] Het wordt, zo is in die tweet te lezen, gedateerd op ca. 1920.


Jammer van die foute plaats van overlijden van Spinoza op dat paneel.

Aanvulling.

De website biedt (enigszins verborgen) wel 'n zoekwenster, maar geeft op "Lambertus Zijl" geen resultaat. De site laat zich m.b.v. Google ook van buitenaf onderzoeken. En dat gaf deze pagina mét afbeelding:

 

Materiaal: coromandel  hout
datering: 1915 - 1920