Het kunstzinnig updaten van Spinoza-teksten

Het Amsterdamse kunst-dollen met Spinoza gaat beginnen. Vanaf vrijdag 10 april is deze winkel op de Overtoom 93 te zien (of wellicht nu al). Dit loopt vooruit op de tentoonstelling "On Joy, Sadness and Desire" die 9 mei van start gaat en waarvan dit een onderdeel is.

                                                          Overtoom 93  
Onderdeel van Spin[Freee]oza (shop windows and balloons) 
Spin[Freee]oza (Shop Windows and Balloons) is een project dat kunstenaarscollectief Freee (Engeland) in opdracht van SMART Project Space realiseert als onderdeel van de tentoonstelling On Joy, Sadness and Desire.

Er volgen méér winkels waarop nog meer teksten van Spinoza worden... ehh.. geupdate, zoals

         In de Gerard Brandstraat  6b (tot 27 april)

Freee’s slogans can be found at

Pottery Dorje, Gerard Brandstraat 6b (until 27 April);
Dish, Global Kitchen, Overtoom 255;
Kinki Kappers, Overtoom 245;
Pied a Terre Geografische boekhandel, Overtoom 135-137 ["There are no experts on happiness"];
Odds & Sods, Overtoom 139;
Piu, Overtoom 97;
Bagage93, Overtoom 93;
Het Zwarte Fietsenplan, Eerste Constantijn Huygensstraat 88;
De Koffiesalon, Eerste Constantijn Huygensstraat 82;
Louise Banket en Bonbons, Eerste Constantijn Huygensstraat 78;
Bloemenboetiek Arjan, Eerste Helmersstraat 84 C.
[Zie hier het hele persbericht met meer informatie]

En bij Mediamatic is intussen wat met Spinoza's (mogelijke) beeld gephotoshopt.

                    

 

Daar uiteindelijk alles een onderdeel is van de ene grote kunstmanifestatie My name is Spinoza, neem ik hier een tekst over om te bewaren (voor als in de toekomst waarschijnlijk alles daar weer weg is...)

 

My name is Spinoza

Opening 08 mei 2009 - 16.00 uur - Mediamatic Bank

De kunstmanifestatie My name is Spinoza vindt plaats in mei, juni en september 2009 en biedt een platform aan kunstenaars, kunstinstellingen en publiek om het filosofische gedachtegoed van Spinoza en de onderwerpen waarover hij schreef op een prikkelende manier onder de aandacht te brengen. De ideeën van Spinoza zijn in deze tijd onverminderd actueel omdat ze binnen een samenhangende leer betekenis geven aan begrippen als waarheid, god, natuur, recht, deugd, vrijheid, rede, blijdschap en droefheid.

Spinoza heeft een vragende en onderzoekende houding die past bij de kunst en waarin kunstenaars zich herkennen. In samenwerking met de deelnemende instellingen zijn kunstenaars uitgenodigd nieuwe werken te maken, ter ‘individuele verrijking’ van beschouwers of om de publieke opinie uit te dagen en op te proef te stellen. Bewust is daarbij de publieke ruimte opgezocht, als plaats voor dialoog en discussie.

My name is Spinoza is ontwikkeld door SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) naar aanleiding van een initiatief van de Amsterdamse Spinoza Kring. Spinoza wordt in de hoofdstad in toenemende mate geëerd als een van de grondleggers van de liberale waarden waarmee Amsterdam zich graag onderscheidt. In plaats van één monumentaal kunstwerk is er gekozen voor een veelzijdig monumentaal eerbetoon in de vorm van een manifestatie. My name is Spinoza is de aanzet voor de realisatie  van een Spinoza bezoekerscentrum, waar de kunstwerken en registraties van de debatten en performances een plek zullen krijgen en een internationaal publiek kennis kan nemen van Spinoza’s denkbeelden.

Theo Tegelaers (SKOR) en Frank van Kreuningen (ASK)

                                             * * *

My name is Spinoza
De manifestatie My name is Spinoza is een initiatief van de Amsterdamse Spinoza Kring, ontwikkeld door SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) in opdracht van de Stichting Spinoza Centrum Amsterdam. (zie ook eerder hier op dit weblog)

Gids My name is Spinoza
Een gidsje met informatie over
de verschillende kunstprojecten, instellingen, locaties, acties, plattegrond en agenda is verkrijgbaar bij de deelnemende instellingen.