Het Nobelprijzencircus door de ogen van Spinozaprijswinnaars

Volgende week staat weer in het teken van de Nobelprijzen die altijd in een vaste volgorde en op vaste tijdstippen bekend worden gemaakt: maandag fysiologie of geneeskunde, dinsdag natuurkunde, woensdag scheikunde, donderdag literatuur, vrijdag vrede en de maandag daarop tenslotte economie. Ze worden elke dag rond half twaalf wereldkundig gemaakt. Nu.nl heeft vandaag vele feitjes verzameld.

De Volkskrant vroeg alle winnaars van Spinozapremies van de afgelopen jaren om een voorspelling te doen naar wie een Nobelprijs 2016 zal gaan. De Spinozapremie wordt wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd – het bedrag ervan (2,5 miljoen euro) is overigens hoger dan dat van de Nobelprijs (ca 0,83 miljoen euro). De eer echter die verbonden is aan de Nobelprijs, is onmetelijk hoger.

Hoewel wordt benadrukt dat de toekenningen niet te voorspellen zijn, worden toch wel verwachtingen geuit en namen genoemd. Ik verwijs ervoor naar het artikel, "Nobele gok", dat Martijn van Calmthout voor de Volkskrant schreef. Martyn F. Overweel maakte een cartoon die als illustratie het artikel opfleurt. Die mag op dit Spinoza-blog uiteraard niet ontbreken. (In de hoop dat tekenaar en krant ermee akkoord kunnen gaan).