Hommage aan Leon Kuunders

Ik wil hier eens de loftrompet opsteken over het vele werk dat Leon Kuunders jarenlang heeft geleverd met zijn website despinoza.nl

Ik kom bij mijn zoeken naar zaken inzake Spinoza regelmatig op zijn site terecht, waarop hij vele jaren lang allerlei artikelen uit dagbladen en berichten uit andere bronnen verzamelde.

Ik vind het zo jammer dat hij er wegens drukke andere werkzaamheden mee is moeten stoppen (hij is IdM specialist bij de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Senior Identity Management Consultant bij Trusted-ID). Ik had gehoopt dat het misschien een tijdelijke terugtrekking zou zijn en dat hij weer online zou komen. Quod non. Jammer, jammer.

Maar wie weet, komt hij ooit weer terug, als hij meer tijd heeft, want wie eenmaal zo intens zoals hij door Spinoza gegrepen is, raakt dat niet kwijt.  

Leon is ook actief geweest op wikipedia, waar hij teksten van Spinoza heeft geplaatst en m isschien wel meer heeft gedaan.

Op 22 december 2008 begon hij op Linkedin een Spinoza-groep
"This group has the dutch philosopher Spinoza as it's main focus. It investigates the way in which Spinoza's ideas can be brought to life in the different social and professional environments the group members work and live in."
Hij heeft tot heden nog slechts vijf leden kunnen verzamelen. Ik heb overwogen en zelfs even geprobeerd mij aan te sluiten, maar ben daar halverwege mee gestopt; beschouw dat toch niet als iets voor mij.

Hij twittert (ik niet) en heeft heel wat bio online én nog een weblog, waarop hij nog wel actief is en dat ook dichter bij z'n professie ligt: leon.trusted-id.nl  

Daarop heeft hij een uitvoerige beschouwing over een boek van John Clippinger over de toekomst van digitale identiteiten en hun invloed op de menselijke natuur: A Crowd of One, A Journey into the New Science of Social Networks and The Reinvention of Human Nature. In dat stuk blijkt hoe nuttig hij daarin zijn kennis over Spinoza inbrengt. [Zie hier
Ik ken dat boek niet, maar voel A Crowd of One aan als een schitterende spinozistisch-achtige term voor wat een individu is! Past helemaal in Spinoza's zgn 'kleine fysica'.

Ook hier, op zijn pagina bij computable, staan een paar columns van hem, waarin je zijn aangeraakt zijn door het spinozisme duidelijk proeft. [zie ook hier: 'Iedereen werkt voor de AIVD']

                                        * * * *

Enfin, nu ben ik zo'n beetje nog de enige die in Nederland actief met Spinoza op internet bezig is: met dit weblog en met benedictusdespinoza.nl. Wat had ik dit graag náást hem willen doen - mekaar stimulerend... Af en toe ontving ik een tip of een reactie van hem via e-mail of op het weblog, wat ik steeds zeer waardeerde.

Ik zeg niet dat ik nu zijn rol heb overgenomen, maar voor een klein deeltje vul ik, denk ik, een stukje van het gat dat Leon Kuunders heeft achtergelaten. Wat zou het goed zijn als er wat meer mensen zich op zo'n manier zouden laten horen en aldus elkaar in hun Spinoza-studie zouden stimuleren. 

Tot slot nog even de directe aanleiding voor deze hommage. Met het oog op een ontmoeting die ik volgende week met Wim Klever zal hebben, ben ik weer eens gaan grasduinen op despinoza.nl. Want ik wist dat daar veel te vinden was. Maar dat het zó'n goudmijn was, waar zo veel van het kostbare Spinoza- en Klever-goud  op te delven is, had ik niet vermoed.

Ik raad hierbij iedereen die naar onderwerpen betreffende Spinoza op zoek is, aan eens flink op deze site van Leon Kuunders te gransduinen. Er is zo veel te vinden.

Leon, bedankt.

Reacties

Beste Stan, dank je wel voor deze aardige woorden. Ik volg je blog met veel belangstelling en ben erg blij met de stimulans die er vanuit gaat.
Warme groet, --Leon.

Het verdriet mij, dat Leon niet meer zo actief is in de Spinoza-business. Ik mis zijn bijdragen.