Impressie van de tijd van Vermeer en Spinoza

Vandaag verschijnt bij de Argentijnse uitgever Acantilado dit boek

Ramón Andrés, El luthier de Delft. Música, pintura y ciencia en tiempos de Vermeer y Spinoza. Acantilado, 2013

De vioolbouwer van Delft is een werk dat de muziek, de kunst en de wetenschap van Nederland in de zeventiende eeuw analyseert. Het boek heeft drie centrale personages: de schilder Jan Vermeer, de filosoof Baruch Spinoza en de musicus Jan Pietrszoon Sweelinck. Het boek handelt over de bouw van muziekinstrumenten, de rol van vrouwen in kunst en muziek, het leven van de schilders en de symboliek van hun werken, de wetenschappelijke studies naar de optische telescoop en zo meer. Uitvoerig komt de ontploffing op 12 oktober 1654 van de kruitopslag aan de orde - de Delftse donderslag.

Zie hier een eerste signalement en bespreking van het boek.

Op de cover een deel van Carel Fabritius' (1622-1654) Zicht op Delft, 1652, met verkoop-uitstalling van muziekinstrumenten. 

Ramón AndrésAanvulling 30 september 2013

Vandaag verscheen een interview door JAVIER YUSTE met Ramón Andrés over zijn boek in het Spaanse El Cultural. [Cf.]

Reacties

Bespreking in El Pais van gisteren.
Ramón Andrés's latest demonstration of brilliance is El luthier de Delft (or, The luthier from Delft), an exploration of music, science and culture during the Dutch Golden Age, with a special focus on Spinoza.
"To me, he was a central philosopher," he explains. "I have studied him a lot, he practically represents an ideal lifestyle. I am tremendously interested in that balance."

http://elpais.com/elpais/2013/12/10/inenglish/1386684499_818376.html

De baan en positie van de miniplaneet Spinoza is hier te zien en ook hier. Aldaar zijn ook alle gegevens van planetoïde Spinoza te vinden. Hieronder de locatie op het moment waarop ik dit blog breng.