"In de voetsporen van Spinoza" excursies zomer 2013
Ook dit jaar organiseert Jossi Efrat een aantal excursies "In de voetsporen van Spinoza."
Op de zondagen 14 juli, 4 augustus, 8 september en 6 oktober 2013 worden 4 identieke excursies gehouden waarbij te voet wordt gelopen op de plaatsen waar Spinoza ook heeft verbleven. Deze excursie probeert de gehele levensloop van Spinoza te volgen. Aan de hand van 17e en 18e eeuwse plaatjes zal men zich een voorstelling kunnen maken hoe het er toen uitzag, door deze tekeningen te vergelijken met de gebouwen en het straatbeeld van nu. De deelnemers zullen ca. 15 kopieën van deze plaatjes daarbij ontvangen.
Hier geeft Jossie Effrat op 23 augustus 2009 toelichting bij het graf van rabbijn Saul Levi Morteira op de oude joodse begraafplaats in Ouderkerk a/d Amstel.
Het vervoer geschiedt met eigen auto. Op zondagen is het parkeren relatief gemakkelijk. In het centrum van Amsterdam meestal gratis tot 12 uur. In het centrum van den Haag is het na de middag meestal niet gratis, er is daar dan echter wel voldoende parkeerplaats. Voor degenen die niet over eigen auto beschikken zal een regeling worden getroffen zodat er van Amsterdam naar den Haag meegereden kan worden met anderen, min of meer gratis.
Programma:
Op de Houtgracht (nu Waterlooplein) was tevens het ouderlijk huis van Spinoza. Vlakbij zien we ook het nieuwe standbeeld van Spinoza ( 2009).
Ouderkerk a/d Amstel. Kerklaan 10. Rondleiding op de oude joodse begraafplaats met o.a. graven (met leesbare zerken) van de beide ouders van Spinoza. Ook graven van de drie rabbijnen die waarschijnlijk leraren waren van Spinoza: Saul Levi Morteira, Isaac Aboab en Menasse Ben-Israël. Het is niet duidelijk of zij allen ook een actieve rol hebben gespeeld bij de Spinoza-ban van 1656, maar waarschijnlijk geldt dit wel voor de twee eersten. (Ben-Israël was in die tijd in Engeland.)
Rijnsburg, Spinozahuisje op de Spinozalaan 29. Pas gerestaureerd.
Aanvang excursie: om 10 uur, bij de ingang van de "Esnoga", de grote Portugese synagoge, op het Mr. Visserplein (Jonas Daniel Meijerplein) te Amsterdam, naast het Waterlooplein.
Bezichtiging in Ouderkerk is dan van ca. 1245 tot 1340.
Begin rondleiding in den Haag ca. 1640 uur. Einde excursie ca. 1830.
Kosten; € 19.50 p.p., dit is incl. mapje met kopieën van relevante oude plaatjes. Excl. entreegeld bij de Portugese synagoge en excl. entreegeld Spinozahuis in Rijnsburg. (Beide plaatsen zijn gratis voor houders van een Museum-jaarkaart.)
Tijdens de excursie wordt alleen oppervlakkig ingegaan op de uitgebreide filosofie van Spinoza, dit vanwege tijdgebrek. Wel zal in de Synagoge aandacht worden besteed aan in hoeverre Spinoza's brede orthodox-joodse opleiding in zekere mate invloed had op zijn latere opvattingen.
Tekening van het Spinozahuisje in Rijnsburg in het boekje van Bernard Damme, B. de Spinoza. Populaire bijdrage over zijn leven en leer [Bedeaux, Rotterdam, 1908]
We zien er zijn bibliotheek, en ook exemplaren van boeken van Spinoza zelf, al gedrukt honderden jaren geleden. Indrukwekkend zijn ook de buitenkant van het huisje, en de mooie tuin met borstbeeld van de wijsgeer. We zien daarna een tweede standbeeld van Spinoza, in het centrum van Rijnsburg.
Trams: 9 en 14. Metro: Waterlooplein.
Men kan uiteraard wel even stoppen onderweg voor iets drinken en toilet.
Er zijn toiletten in de Amsterdamse synagoge en in Rijnsburg. Op de begraafplaats zijn echter geen toiletten.
We proberen omstreeks 12 uur al uit centrum Amsterdam weg te rijden.
Voor dames is geen bijzondere kleding vereist.