Inutilis scientia Spinozana [25] Spinozahuis in De Gids

Gôh, alweer een Inutilis scientia Spinozana..., maar ja, het is ook loomwarm.

Vandaag viel, mét De Groene Amsterdammer, tevens De Gids jg 177 [2014/5] in de bus, het Zomernummer dat als thema "Liefde als kunde" heeft. Erdoor bladerend en hier en daar wat lezend, zie ik als illustratie bij het verhaal "Smeltende vrouw" van Marte Kaan, een foto van een vrouw en een man bij het Spinozahuis. Aan de rand van de foto staat: Jungman Lee / Gerrit Rietveld Academie.
Dat de foto bij het Spinozahuis genomen is, staat er niet bij en ook in het verhaal zelf speelt dat huis geen rol.
Het is gewoon zomaar een illustratie. Of, nee, het is kunst!

Maar dat er een foto van mensen bij het Spinozahuis in Rijnsburg in De Gids van zomer 2014 staat, is gezien - is niet onopgemerkt gebleven.

Reacties

Nou, Stan, dan vind ik mijn voor jou vertaalde Borges-quote n.a.v wereldcup 1978 meer vermeldenswaardig dan dit stomme plaayje.

Inutilis scientia Spinozana

Haha! Jou ontgaat niet veel Stan (als het maar met Spinoza van doen heeft...) Ik had mijn erotiserende blik ook al over de smeltende vrouw laten gaan en daarbij mijn zicht op de lokatie meteen prijs gegeven. Ik mag dan in mijn 69e levensjaar zijn, de versregel van George Brassens gaat nog steeds op: Le coeur de vingt ans se pose ou l'oeil se pose !
In een moeite door ook dank voor je korte overzicht van blogs over de vrije keuze en gedetermineerd zijn in het andere blog van vandaag. Daar kan dit plaatje ook goed bij: Vallen deze mensen voor elkaar ? Wat doen ze (ermee)? Wat gebeurt er in/bij dit 'geval' ? Zeer waarschijnlijk is dit een enscenering en dat doet er niet toe of af.
Nu is het wel tijd voor een Duvel onder mijn parasol... Warme groet,
ArisZ

Ja, dat verhaal, Aris. Het slurpt je - suggestief - naar binnen. Ik moet toegeven dat ik de passage in de op twee na laatste alinea, waarin de hij in bed als zijn vrouw sliep de ontmoetingen in gedachten nog eens naging, las als: "ontkleedde hij haar gedrag" ipv "ontleedde hij haar gedrag" - ik vond mijn aanvankelijke lezing ook wel sterk.