Johannes Koerbagh niet te vergeten

De voorbije dagen is hier enige aandacht gegeven aan Adriaen Koerbagh.

Wim Klever zond mij heden een scan van een artikeltje van 18 juni 2007 in een als anti-canon opgezette reeks in NRC Handelsblad. In dat mailtje schreef hij de op ’t eerste gezicht enigszins enigmatische tekst: “de gebroeders zullen toch zijn bedoeld.”

Ik denk dat dit slaat op de uitspraak van Nelleke Noordervliet, de schrijfster van dat stukje, tijdens het gesprek van afgelopen zondag over de grootste grondlegger van het vrije woord. Toen had ze toch echt alleen Adriaen Koerbagh genoemd naast Franciscus van den Enden die ze aan het lijstje zou willen toevoegen. Maar inderdaad broer Johannes Koerbagh mag daarbij niet vergeten worden. Daarom plaats ik hier in een apart blog haar stukje. Het lijkt daarin alsof Adriaen’s “Een Ligt schijnende in duystere Plaatsen” al was gepubliceerd en hij daarna vluchtte, maar zover was het nog niet gekomen. [Klik op de afbeelding om te vergroten]

 

Johannes Koerbagh zal de komende tijd wat meer aandacht krijgen. Ik ontving de informatie dat in één van de volgende nummers van LIAS twee artikelen over de Koerbaghs zullen verschijnen, vooral over Johannes.

Eén artikel, geschreven door Cis van Heertum, behandelt de veilingscatalogus van de bibliotheek van Johannes Koerbagh en het andere, van de hand van Frank Mertens, gaat over het album amicorum van Johannes Koerbagh. Beide artikelen zouden vrij veel nieuwe gegevens over de Koerbaghs en de 'kring' van hun familieleden en vrienden bevatten.
(Ik heb dit zowel van Cis van Heertum als van Frank Mertens).

Nu verschijnt LIAS niet erg frequent, dus als het niet in het eerstvolgende nummer is, zal er nog enig geduld moeten worden beoefend.

Ik ben benieuwd of de artikelen gaan verschijnen in hetzelfde LIAS waarin ook het artikel van Piet Steenbakkers, J. Touber en Jeroen van de Ven gaat komen over de in Utrecht gevonden tekstjes die verwijzen naar Spinoza.

[Dit blog publiceer ik terwijl in Maastricht uitbundig de klokken luiden in verband met Hemelvaart, ook de zware klok van de Sint Servaas die je anders niet hoort - een wel passende samenhang.]