John Alexander Gunn (1896 - 1975) Spinoza, The Maker Of Lenses

John Alexander Gunn, hoogleraar en auteur van filosofische werken behaalde z’n Ph.D. aan de Universiteit van Liverpool, waar hij een aanstelling kreeg, maar van 1923 tot z’n vertrek in 1938 was hij professor aan de Universiteit van Melbourne, Australië.

Google digitaliseert niet alleen boeken, maar blijkbaar ook kranten, want bij een zoekactie die leidde tot het blog over Israel Zangwill en zijn verhaal “The Maker of Lenses” kwam ik o.a. terecht in The Sydney Morning Herald, van zaterdag 13 augustus 1932, waarin een recensie te lezen is van een L.A. Trikbel met als titel “Spinoza”. En daaruit bleek dat voor de viering van de driehonderste geboortedag van Spinoza in 1932 prof. Alexander Gunn van de Universiteit van Melbourne een stuk schreef in de vorm van een serie tableaus in de stijl van John Drinkwater (1882- 1937, een Engelse dichter en dramaturg). Het stuk opent vanaf de tijd waarin Spinoza 24 jaar is en loopt tot aan zijn dood in 1677 in Den Haag. Via zijn veroordeling door de synagoge, zijn studie bij Van den Enden, het slijpen van lenzen in Rijnsburg, het ontvangen van en discussiëren met belangrijke bezoekers, zijn verblijf in Den Haag, zijn bezoek aan de Franse bezetter in Utrecht, komt tenslotte in de laatste scène het gereedmaken van het manuscript van de Ethica om het naar zijn Amsterdamse drukker te laten verzenden.

Op Wikipedia is te lezen dat van Alexander Gunn verscheen: Spinoza, The Maker Of Lenses: a play in three acts (1932) London: George Allen & Unwin, c1932.  99 p.; 19 cm.
Ook zou hij eerder nog een boek hebben geschreven: Benedict Spinoza (1925).

Ik noteer dit alles alleen maar om op deze wijze in de ‘verzameling’ vast te houden dat ik weer een toneelstuk over Spinoza tegenkwam.

Van John Alexander Gunn zijn op www.ibiblio.org twee teksten te lezen, te weten: Bergson And His Philosophy & Modern French Philosophy