Jonge Spinoza van Lia Duboucheron

Deze afbeelding van een jonge Spinoza van filosofe en kunstenares Lia Duboucheron had ik al enige jaren geleden opgenomen in het blog met de verzameling Spinoza-schilderijen, etsen, gravures & illustraties", maar alleen in zwart-wit en een kleine thumbnail.

Maar sinds een paar dagen duikte er een grote afbeelding in kleur op internet op die vooral verspreid (geretweet) wordt via internet - zonder de naam van de maakster erbij. Omdat ik het een heel geslaagde afbeelding vind, neem ik hem hier nogmaals over in dit grotere formaat, ook met de opzet om de naam van de maakster bekend te maken. Die daar zelf niet veel ruchtbaarheid aan geeft - je komt van/over haar weinig op internet tegen.

 

Die afbeelding komt van hier. En zie hoe merkwaardig. Niet alleen wordt de maker van het schilderij niet vermeld, hij wordt als illustratie gebruikt bij een zgn. quote die ook alweer niet van Spinoza is, maar wel aan hem wordt toegeschreven:

« Si vous voulez que la vie vous sourie, apportez-lui d'abord votre bonne humeur. » 

Als je dat gezegde in Google ingeeft krijg je zo weer tientallen pagina's te zien, waarop hij is overgenomen. En zoals gebruikelijk: nergens met verwijzing naar de vindplaats. Voorbeelden hier en hier en hier en hier. Zoiets is niet meer te stoppen. Zelfs een ogenschijnlijk serieuze website geeft onder "Les phrases de sagesse bonheur" ook deze in een hele rij.

Maar het aardige is wel - en dat doet me deugd - dat er ook wel pogingen worden gedaan om de vindplaats te achterhalen, zoals hier en enigermate ook hier.