Jongens, er moet een plaatje van Spinoza bij…

… wat zullen we eens nemen?

 

Eergisteren nam HOVO Zuid een Facebook-account. En plaatste Spinoza in de kop.

                  

 

Er komt het komende seizoen geen gedrukte cursusgids meer: een eenvoudige bezuinigingsmaatregel. Maar uiteraard wordt er in positieve zin uitgebazuind hoe modern men meegaat met de digitale moderniteit. “Tijdens de seizoensopening op maandag 23 september nemen we in stijl afscheid van de gedrukte cursusgids met een ode aan het digitale tijdperk. U kunt luisteren naar een lezing over de toekomst van het wereldwijde web van internetspecialist Laurens Vreekamp en bovendien een workshop Facebook volgen. Aansluitend proosten we met elkaar op een prachtig nieuw seizoen en de toekomst.”

 

En dat alles onder het hoofd van Spinoza. Dat was uiteraard het eerste dat mij opviel. Ooit bracht iemand deze afbeelding naar internet en sindsdien is het een van de meest gebruikte Spinozaplaatjes. Dit plaatje had de maker van de facebookpagina  van HOVO-Zuid ontleend aan hetzelfde plaatje dat de Woodbrookers eerder hadden gebruikt om een cursus van Jan Knol over Spinoza aan te kondigen, die het weer gebruikten van... en dit ad infinitum. Je staat ervan te kijken hoe vaak dit wordt gebruikt. En niemand die interesseert waar het vandaan komt.

 

Toen Heinrich Eberhard Gottlob Paulus (1761- 1851) voor het tweede deel van de door hem uitgegeven verzamelde werken van Spinoza dat 1803 zou verschijnen door kunstenaar Johann Heinrich Lips (1758 - 1817) een kopergravure liet maken naar het zgn. Haagse portret van Spinoza, hadden zij niet kunnen vermoeden dat ruim twee eeuwen later zo vaak een stukje ervan ter illustratie zou worden gebruikt. Gelukkig is er dit blog om er informatie over te verspreiden. [zie dit blog en dit blog]

J wordt gewoon gedwongen om een facebook-account te nemen. Wegens o.a. dat stupide 'liken' had ik die boot afgehouden, maar je ontkomt er niet aan, zeker als Facebook voor het gedrukte werk in de plaats komt.

Stan Verdult