Julie Henry gisteren gepromoveerd op Spinoza's Ethica

Julie HenryGisteren heeft Julie Henry aan ENS de Lyon haar thesis verdedigd waaraan ze onder leiding van Pierre-Francois Moreau heeft gewerkt:

Julie Henry, L'éthique spinoziste comme devenir. Variations affectives et temporalité de l'existence [cf.]

Een PDF van haar verdedigingsrede is via de AAS verspreid (zonder naam, titel, aanleiding, datum - niet handig)

Eerder had ik ergens opgepakt dat haar onderwerp luidde: "Penser le devenir éthique dans la philosophie spinoziste: la place singulière de l’homme dans la nature" (cf. blog], maar daarover is dus nog eens nagedacht.

Zie Julie Henry via dit blog optreden in een Arte-uitzending over Spinoza.

 

Reacties

Het hoofd waarop in deze Arte uitzending aan het begin wordt ingezoomd is natuurlijk niet van Spinoza, terwijl dat wel wordt gesuggereerd. het is waarschijnlijk het hoofd van Johan de Witt. Deze fout pleit niet voor de kwaliteit van het programma, maar daarover doe ik geen uitspraak.

Wel over de inhoud van deze blog. Die is veel te theoretisch. Terwijl in Turkije en Egypte de straten vollopen met duizenden actievoerende mensen die zich druk maken over zaken die Spinoza in de TTP behandelt, wordt op deze blog geneuzeld over allerlei triviale details die iedereen meteen na het lezen vergeten is.

Actualiseer Spinoza! Zijn filosofie (TTP) is zo actueel! Laat dat zien! Doe daar iets mee!

Haije begin je eigen blog in plaats van mij hier voor te schrijven wat ik heb te doen.

Lieve Stan,

Sorry voor mijn plotselinge stelligheid. Had ik niet moeten doen.
Je blog is heel goed, en dat kan ik nooit evenaren, maar Spinoza's filosofie (TTP) heeft zoveel connecties met internationale actuele ontwikkelingen dat het negeren daarvan zo opvallend is.

Nogmaals excuses voor de toon.

Haije, dank voor je snelle reactie. Excuses aanvaard.
Inhoudelijk heb je wel gelijk. Ik heb soms de neiging me met gebeurtenissen op Tahrir-pleinen (en zoveel andere toestanden in de wereld) bezig te houden, maar ik houd mij in. A] daar is geen beginnen aan en zou een héél ander blog maken; maar B] ik voel mij daar onvoldoende voor toegerust.
Maar als ik al eens blog over de bedreigde bloggers als de Marokkaan Kacem El Ghazzali of de Saoediër Hamza Kashgari, komen er ook geen reacties.