Karl Bauer (1868 - 1942) maakte lithografie van Spinoza

Karl Bauer was een Duitse graficus, schilder en schrijver, die vooral door zijn portretlithografieën van beroemde personen bekend werd. Aanleiding voor dit blog is deze lithografie van Spinoza (45 x 43) die hij in 1909 op verzoek van Ernst Altkirch maakte. Deze publiceerde het fraaie portret in zijn boek Spinoza im Porträt (1913).

 

 [Aanvulling; drie jaar later trof ik deze afbeelding, cf. dit blog]

Simon L. Millner schreef in zijn boek The face of Benedictus Spinoza [Machmadim art editions. New York, 1946, p. 50] over dit portret: “Although not entirely fictional, the sensitive lithograph by Karl Bauer deserves mention. Bauer, a German artist, had made a name for himself with some excellent Goethe portraits. His Spinoza print is evidently influenced by the features of the Wolfenbüttel painting, yet is very free in its interpretation, and much more 19th than 17th century in its character. It appeared about 1910.” 

Dit werd voor mij aanleiding om iets meer over Karl Bauer te weten te komen en te zien of er wellicht enige van zijn tekeningen op internet te vinden waren. Dat is het geval, maar die zoektocht leidde er wel toe dat enige cognitieve dissonantie verwerkt moet worden…

Karl Bauer groeide op in Stuttgart, waar hij na de middelbare school in 1888 de kunstacademie bezocht. Vervolgens zette hij zijn studie voort bij Wilhelm von Lindenschmit aan de Akademie der Bildenden Künste in München. Gedurende deze studietijd reisde hij regelmatig naar Italië en Frankrijk. Die studie en reizen betaalde hij door kinderen van rijke Stuttgarters les te geven of door portretten te tekenen. Ook schreef hij gedichten. Tijdens een studiereis naar Venetië leerde hij Stefan George kennen, wiens portret hij tekende, en die op zijn beurt zorgde dat gedichten van Bauer in tijdschriuften werden gepubliceerd. Na een oponthoud in 1893 voor studiedoeleinden in Parijs, bracht Karl Bauer in 1895 in München Stefan George met de jonge dichter Karl Gustav Vollmoeller in contact. Naast zijn gedichten publiceerde Bauer ook diverse verhandelingen over geschiedenis, literatuur en religie.

Na 1896 vestigde hij zich als kunstenaar en illustrator in München. Het meeste van Bauer’s grafisch werk bestond uit lithografieën, pen en inkt tekeningen en droge naald etsen. Hij illustreerde het Buch der Lieder van Heinrich Heine met fraaie tekeningen. In 1927 nam hij met diverse etsen deel aan de Münchener Kunstausstellung in het Glaspalast.  

Martin Luther, van Karl BauerAls schilder maakte hij Luther-portretten voor diverse kerken (in Görlitz, Oppenweiler en Helsinki).

 

Hij werd beroemd door de portretten van grootheden als Stefan George, Goethe, Schiller en Beeethoven.


Lithographie van de jonge Goethe, door Karl Bauer omstreeks 1907

 

 

 

 

 

 

 

Meer Goethe-portretten

     
Goethe der Wanderer. (Postkarte Originalzeichnung v. Prof. Karl Bauer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            
Johann Wolfgang von Goethe - lithografie naar een kooltekening van Karl Bauer

Click for enlargement Ludwig van Beethoven Click for enlargement

                
                          KARL BAUER – Beethoven, 1927

 

        
       Friedrich Nietzsche - Litografie door Karl Bauer

   Ansichtskarte - Erich von Falkenhayn   Ansichtskarte - Moritz Ferdinand von Bissing   Ansichtskarte - General Alexander von Linsingen   Ansichtskarte - von Eichhorn
Hij maakte tekeningen van generaals e.a., waarvan in 1915 voor de 'Ostpreussenhilfe' postkaarten gemaakt werden: van Erich von Falkenhayn – Moritz Ferdinand von Bissing - General Alexander von Linsingen - von Eichhorn.

In 1930 ging hij terug naar Stuttgart, waar hij in 1932 deelnam aan de 7e Stuttgarter Sezession met o.a. een afbeelding van zijn zuster; ook nam hij deel aan een tentoonstelling van de Künstlervereinigung Stuttgart.

Gedurende de Naziperiode maakte hij voor het tijdschrift „Die Deutsche Kunst" portretten van diverse hoge Nazifunctionarissen en meerdere malen tekende hij Adolf Hitler, waarvoor die hem in 1938 de Goethe-Medaille für Kunst und Wissenschaft verleende.
Je komt ze op diverse foute sites tegen. Uit curiositeit neem ik er een op: die van Joseph Goebbels. [Van hier, waar de afbeelding inmiddels weer verdwenen is]

De man kón tekenen. Jammer dat hij ook fout tekende. Het werpt toch een smet op de lithografie die hij van Spinoza maakte.

In 1942 overleed hij tijdens een bezoek aan München.

http://de.wikipedia.org/wiki/Karl_Bauer_(Maler)