Klever's Spinozana Redux [10] Goudwinning

Hier het 10e stukje van Wim Klever uit de NRC-reeks: dat van 27 augustus 1990 – Goudwinning. Het opent weer een nieuw venstertje op Spinoza!

Er is een aparte inhoudsopgave van al deze stukjes. Als u op onderstaande kleine versie klikt, krijgt u een goed leesbare grotere. Daarna volgt nog enige aanvullende informatie.

Ook in zijn DE LEIDSE SPINOZA op benedictusdespinoza.nl heeft Klever het over nog even over Helvetius / Schweitzer n.a.v. Israel's artikel over Bontekoe, die door Helvetius werd beschuldigd van 'Spinozisme'. Ook dat artikel is een venstertje op wat er zich allemaal afspeelde.

Zoals aan het eind van het stuk staat, was dat het laatste van een serie in de NRC in 1992.

Deze tien stukjes zijn samen met nog negen andere in 1994 door Heuff gepubliceerd in Zicht op Spinoza. Twintig tijdschetsen (Amsterdam 1994). We zetten deze reeks nog een poosje door met het brengen van scans van die negen stukjes.

Wie daarop niet wil wachten: er worden momenteel twee exemplaren van Zicht op Spinoza aangeboden op http://www.boekwinkeltjes.nl/ voor slechts €6 excl. verzendkosten. Da's weinig geld voor een boekje dat indertijd door dr. Louisa Simonutti in het Italiaans vertaald en uitgegeven werd.