Kunstenaar Chris van der Kaap & Spinoza

Spinoza heeft altijd al - naast op filosofen en wetenschappers - vooral een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op kunstenaars. Op de Duitse Romantici aan het begin van de 19e eeuw, op de Beweging der Tachtigers aan het eind van die eeuw, op de kunstenaars van De Stijl. Er zijn vele voorbeelden te noemen.

Chris van der KaapVia een blog van 1 september op het Italiaanse Foglio Spinoziano Blog ontdek ik Chris van der Kaap: een jonge - 25 april 1989 geboren - ‘collagist, photographer and writer.’ Chris van der Kaap is student aan de Gerrit Rietveld Academie. Toen hij in 2005, op 5 havo van de Vrije School de IJssel in Zutphen zat, had hij al eens wat foto´s ingezonden op Noorderlicht Fotografie.
Vandaar krijg je een link naar zijn website.

Op die site heeft hij niets over Spinoza. Maar hij schreef – verwijzend naar de Spinozamanifestatie in Amsterdam, krijg ik de indruk -  mede n.a.v. het lezen van de Ethica, een kort essay over verstand en gevoel: Things you do, and don't understand. Dit is in het Italiaans vertaald en samen met het origineel op fogliospinoziano.it te vinden.

Op een aandoenlijk eenvoudig niveau en daardoor naar mijn beleving zeer authentiek, schrijft hij hoe Spinoza kan helpen om het aangeraakt worden door dingen, het ondergaan/ondervinden van je leven, te begrijpen.
Hij leest Spinoza niet alleen maar, maar probeert met het gelezene iets te doen en dat in verband te brengen met andere dingen die hij las en ondervond. En dat neemt hem (zijn stukje) voor zich in.
Graag wil ik er op dit blog daarom naar verwijzen.

Misschien is hij de zwaluw die een nieuwe generatie in Spinoza geïnteresseerde kunstenaars aankondigt.

Intussen intrigeert me te achterhalen: hoe komt iemand ineens met een stukje terecht op een Italiaanse Spinoza-site? Dat ga ik toch eens bij de schrijver-kunstenaar navragen.

[De tekening van Chris van der Kaap is te vinden op zijn site en is gemaakt door Rick Fraterman]

 

Op mijn vraag die ik hiervoor aangekondigde, e-mailde Chris van der Kaap mij:

"Vriendelijk dank voor de leuke woorden over het stukje.

Er zijn een aantal dingen in die niet helemaal meer up to date zijn.
De site met fotos, collages en teksten is werk van een aantal jaren oud (2005). Dit is overigens wel de tijd waarop ik voor het eerst met Spinoza in aanraking kwam.
Tegenwoordig werk ik veel met sculptuur en performance en ben ik bezig met hoe een kunstenaar omgaat met functionaliteit van een werk. Ik vind het leuk om daar (op een slapstickachtige manier)
de draak mee te steken. Spinoza hielp me om dat onderwerp te leren begrijpen door het heel dicht bij mijn eigen ervaringen te zoeken.

Het stuk schreef ik oorspronkelijk als een opdracht voor school
waar het door een leraar werd afgewezen als 'out-of-scope with the assigment'. Omdat ik toch een plek voor het stukje wou vinden heb ik op het internet gezocht naar een plek waar mensen die Spinoza
kennen en er misschien wat feedback op zouden willen geven. Zij vonden net als u de betrachte simpliciteit mooi en waardevol waarna ze vroegen of ze het mochten publiceren."

Chris van der Kaap stuurde me ook een boekje in pdf-formaat toe dat dezelfde titel draagt als zijn kort essay over Spinoza, Things you do, and don't understand, waarin hij werk uit 2009 had ondergebracht.
Daaruit mocht ik voor dit blog een keuze maken. Zie hier (over het midden loopt dus de vouw van het boekje; als u op de illustratie klikt, verschijnt hij groter)