Laat het achteraf een troost zijn - Mexicaanse columnist/analist citeert Spinoza

Javier Vargas Pereira haalde in zijn column in de Mexicaanse El Universal over de wedstrijd Nederland-Spanje om de wereldcup tweemaal - tot zelfs in de kop van zijn column - Spinoza aan: El deseo es la esencia del hombre [de wens is de essentie van de mens].

Spanje is de kampioen. De wedstrijd gisteren was een groot duel van behendigheid en intelligentie.  De Spanjaarden baseerden hun strategie op balcontrole, precieze slagen en een solide verdediging. Holland, op een breed spectrum van energie, snelheid, de counter en een gesloten defensie. Beide partijen toonden perfectie, maar de vreugde van de overwinning was voor de Spanjaarden.

De Nederlandse filosoof Baruch Spinoza zei: "Vreugde brengt de mens van een lagere naar een hogere graad van perfectie."

Vervolgens heeft hij het over vroegere resultaten van het Nederlandse voetbal, over hoe de basis van de topprestaties ligt in het goed gevoerde beleid op de scholen, werkplekken, buurten en clubs lang geleden, toen de regerend kampioen en de runner-up werden kinderen of adolescenten.

Hij komt met allemaal cijfers van het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau (bijna 60% van de bevolking doet ten minste eenmaal per maand aan een of andere sport etc.). De ontwikkeling van de amateursport is de beste manier om toekomstige kampioenen trainen.

En eindigt met:

Ongetwijfeld hadden ze het verlangen om te winnen. Baruch Spinoza zei: "De wens is de essentie van de mens."

[Dit is wat ik er met behulp van Googles vertaalmodule ervan begrepen]